Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Skelettfynd vid grävning för spårvägen

På måndagen grävdes skelettdelar fram vid Allhelgonakyrkan i Lund. De kan vara från tiden före 1536. Den arkeologiska förundersökningen inför spårvägsbygget i Lund har inletts.

Mattias Karlsson som lett många stora arkeologiska undersökningar i Lund var redo med små handredskap när grävmaskinisten skrapade bort det ytligaste jordlagret.Bild: Ingemar D Kristiansen
Grävningarna startade vid Allhelgonakyrkan, där man som förväntat hittade ytligt liggande gravar.
Flera schakt öppnades i marken, efter en viss försening då grävmaskinen inledningsvis fick problem med hydrauliken. Ju längre söderut grävningarna gjordes parallellt med Bredgatan/Getingevägen, desto fler skelettdelar syntes i den mörka myllan.
– Det är högst sannolikt att de är från tiden före reformationen, säger Mattias Karlsson från Kulturen, projektledare för den arkeologiska förundersökningen.
Schakten är cirka 1,60 meter breda och 15 meter långa.
Ett höftben från en människa har kommit i dagen. Projektledaren för förundersökningen, Mattias Karlsson, följer arbetet noggrannt.Bild: Ingemar D Kristiansen
Ska platsen skyddas av väktare?
– Nej, det hoppas vi inte ska behövas. Vi kommer att sätta upp stängsel så folk inte ramlar ner eller tar sig in. Lundaborna är sansade människor, det brukar inte vara problem med skadegörelse, säger han.
Vilka är chanserna att ni hittar Sankt Olofs kyrka?
– Jag tror att den ligger närmare Allhelgonakyrkan än där spårvägen ska gå, men det är en spekulation från min sida, säger Mattias Karlsson.
Den arkeologiska förundersökningen pågår till och med fredag, då schakten åter läggs igen. Grävningarna sker med maskin och för hand på två sidor om kyrkan. Fynden som görs dokumenteras.
De gravar som hittas vid förundersökningen ska rensas fram för hand. De kartläggs, men kommer inte att tas upp.
Bara någon decimeter ner under jordytan ligger resterna från Lundabor, som kan ha gått omkring i staden på 1500-talet.Bild: Ingemar D Kristiansen
Sydsvenskan har tidigare berättat att oväntade fynd kan stoppa spårvägsplanerna, eller kraftigt försena dem. Resultatet av förundersökningen styr vad som händer sedan. Om Kulturens experter finner att det krävs vidare utredningar som kostar mer än 880 000 kronor krävs en offentlig upphandling av uppdraget.
Förutom skelett väntas förundersökningen blotta fynd som bland annat keramik, trädetaljer, ben- och hornföremål samt järn- och metallföremål.
Gå till toppen