Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Hans ikon blir gåva till påven

Fem råa äggulor, bladguld och färgpigment från Florens har Lars Gerdmar använt när han skapat den gåva som ska överräckas till påve Franciscus på måndag. Också påve Johannes Paulus II fick en ikon gjord av konstnären från Lund.

Den helige Franciscus målad i Lars Gerdmars egen stil. Han har studerat såväl klassisk rysk ikonkonst, som italienskt senmedeltida måleri.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det är Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och den katolske biskopen Anders Arborelius som ska ge påve Franciscus en ikon av namnen den helige Franciscus målad av Lars Gerdmar, som en gåva från de svenska lutherska och katolska kyrkorna.
Vad betyder det för dig?
– Jag målar alltid till personen som är tänkt att få målningen. Jag beundrar påven för att han är så radikal när det gäller migration, miljöfrågor och fattigdomsbekämpning. Jag hoppas att ikonen blir något han har i sin bostad och kan bli inspirerad av.
Lars Gerdmar har fått beskedet att målningen med största sannolikhet ska överräckas vid eventet på Malmö arena. Han förutsätter att han personligen får närvara vid överlämningen.
Gerdmars ikoner har fått stora lovord av många tunga namn. Martin Lönnebo, biskop emeritus i Linköping stift, har sagt att Lundakonstnären förmodligen är den främste ikonmålaren i Norden.
Ikonen över den helige Franciscus är målad i äggtempera med färger som ljusockra och sinopia, de exakta namnen på färgerna varmbeige och rött. Naturens beskyddare Franciscus syns i ett böljande italienskt lanskap omgiven av fiskar och fåglar, omfamnande vargen som han fick att ge upp sin blodtörst för människan. Lars Gerdmar kan se vargen som en symbol för våldsverkare och orosstiftare, som exempelvis maffian. Ankan som syns halvvägs in i kyrkporten berättar om dubbelmoral och förtal.
Lars Gerdmar har stått vid staffliet i sitt vardagsrum, eller suttit vid sitt arbetsbord, när han gjort ikonen färdig.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det är femte gången Lars Gerdmar med små variationer målar ikonen av den helige Franciscus, sedan han skapade originalunderlaget för 20 år sedan.
– Om man är nöjd vill man inte uppfinna hjulet på nytt. Varje ikon är unik i uttryck och färger, säger han.
Närmare en månad har det tagit honom att göra det praktiska arbetet.
Bladguldet som syns i glorian kring den helige Franciscus huvud är en tiotusendels millimeter tunn.
– Man får hålla andan och inte nysa, säger konstnären.
Lars Gerdmar beskriver sig själv som ”djupt troende”. Han tillhör den katolska församlingen S:t Thomas i Lund. I staden är han representerad med två altarskåp, en i den egna kyrkan och den andra i Maria Magdalena kyrka på Östra Torn, som hör till Svenska kyrkan.
Ber man en bön innan man målar en ikon?
– Måleriet blir en visuell bön. Jag använder penseln, färger, mitt hjärta och mina ögon.
Johannes Paulus II fick en ikon över heliga Birgitta. Den finns idag i ett museum i Vatikanen.
Gå till toppen