Svedala

Svedala döms till skadestånd för passivitet vid mobbning

Svedala kommun döms att betala 22 000 kronor i ersättning till 19-åriga Emelie för att inte ha gjort tillräckligt för att skydda henne mot rasistiska kränkningar i skolan.

Bild: Hussein El-Alawi
Svedalas utbildningschef Johan Lundgren säger att kommunen accepterar domen och kommer att betala ut pengarna.
Läs mer: Såren finns ännu kvar efter många år av hån.
Inför tingsrätten berättade Emelie om sitt sista skolår i Svedala i årskurs åtta.
– Det var det värsta året i mitt liv. Jag blev rasistiskt och sexistiskt trakasserad. Jag var utfryst. Jag blev knuffad och sparkad och spottad i ansiktet. Jag slutade äta i matsalen eftersom jag blev trakasserad och fick mat kastad håret.
– Jag fick höra att jag var en svartskalle och neger och att jag inte hörde hemma i Sverige, sade hon.
Sydsvenskan har tidigare berättat om Emelie, som egentligen heter något annat, har ljusbrun hud och en mamma från Afrika. Det räckte för att hon skulle utsättas för åratal av mobbning.
För Emelie innebär tingsrättens dom en stor lättnad efter många år av mobbning och kamp för ett erkännade.
– Det här ger mig en stryka som förhoppningsvis kan bidra till min läkningsprocess. Det kanske också kan ge hopp åt andra i liknade situation att våga ta tag och driva det i domstol, säger hon.
Centralskolan, där Emelie gick sitt sista år i skolan i Svedala, är numera riven.Bild: Linda Axelsson
När Emelie slutade skolan i Svedala efter årskurs åtta och flyttade till Malmö upphörde mobbningen. Men trots att kamraterna i den nya skolan behandlade henna väl har hon haft svårt att släppa det som har varit.
– Jag har gått i terapi. Men jag har fortfarande svårt att våga lita på människor jag inte känner. När jag är i skolmiljöer får jag lätt ont i magen och panikångest, säger hon.
– Det är en långsam läkningsprocess. Det blir bättre och bättre. Jag har mognat och det som har varit är inte längre en del av mina vardagliga tankar. Men det sitter ändå så hårt inpräglat i mig att jag inte vet om det någonsin kommer att försvinna helt, säger Emelie.
På tisdagskvällen vill hon tänka ljusa tankar och fira.
– Idag ska jag gå ut och ta den första drinken i mitt liv.
När målet kom upp i Ystads tingsrätt tidigare i oktober kretsade förhandlingen kring fyra incidenter.
Emelie och hennes ombud har hävdat att skolan gjorde för lite för att stoppa mobbningen och krävt att Svedala kommun betalar ett symboliskt skadestånd på 22 000 kronor.
Men kommunen har hävdat att skolan inte känt till att kränkningarna skulle ha varit omfattande och systematiska. I de fall skolan fått veta att något hänt hävdar kommunen att den har gjort allt i sin makt för att hjälpa Emelie.
I samband med tre av hänelserna som togs upp anser rätten att skolan gjort tillräckligt. I samband med den fjärde händelsen säger domstolen att skolan brustit.
Därför döms kommunen nu att betala 22 000 kronor i diskrimineringsersättning till Emelie. Det är en dom som kommunen accepterar.
– Nu har vi fått ärendet prövat och då förhåller vi oss till tingsrättens beslut. Vi kommer inte att överklaga domen, säger Svedalas utbildningschef Johan Lundgren.
– Vi har fullgjort våra skyldigheter i tre av fyra händelser som prövats. I den fjärde konstaterar tingsrätten att vi har vidtagit åtgärder men att utredninhen av händelsen inte är tillräckligt fördjupad, säger han.
Enligt Johan Lundgren är skälet till att kommunen lät ärenet gå till rättslig prövning att man ville försäkra sig om att man behandlar alla medborgare lika utifrån lagens krav.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen