Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tips: Pumporna är perfekta både på soffbordet och i trädgården

Njut av säsongen och skapa extra höstfägring genom att dekorera med pumpor i olika färger och former. De flesta tänker nog på skräckinjagande orange lyktor till Halloween när pumpor nämns, men pumpor kan också vara ett sätt att få in en naturlig höstdekoration både inne och ute.
Pumpor i olika former på ett fat blir ett fint blickfång i trädgården.Bild: Susann Larsson
Pumporna är perfekta att skapa vackra höstarrangemang med, både vid soffbordet och i trädgården. De finns i olika gröna och gulorange färger men också helt vita. Formerna är allt från runda till oformliga och lite avlånga.
Om trädgårdsbordet står ute hela vintern är det fint att dekorera med både pumpor och krukor.Bild: Susann Larsson
De blir fina i små eller stora grupper på exempelvis terrassen, trappan, trädgårdsbordet, en enkel trädgårdsstol eller vid entrén. Ett enkelt sätt är att lägga några mindre pumpor på ett frostsäkert fat.
Välj ut pumpor som antingen har olika färg, mönster eller form. Ett ojämnt antal ska det vara enligt klassisk stillebenteknik.
Placera fatet tillsammans med vackra höstblommor eller vintergröna växter som exempelvis murgröna, antingen i kruka eller i en enkel vas. Murgrönans spretiga växtsätt lättar upp och binder ihop gruppen.
Även prydnadsgräs, alunrot, kärleksört och prydnadskål blir fina till och ger en naturlig känsla.
Är tanken att de perenna växterna i krukorna ska överleva vintern kan det vara klokt att se till att växten står i en stor, tjock och rejäl kruka för att ha en chans. Ett sätt är att isolera krukan med frigolitskivor på insidan. Helst ska den under vintern också placeras lite vindskyddat.
Pumporna står hela hösten och faller oftast inte ihop förrän framåt jul.
Dekorera med pumpor och perenna växter i krukorna. Ju större kruka desto större chans har perennen att klara sig. Pumporna är som naturens egna små konstverk, här tillsammans med slingrande murgröna (som måste planteras om i större krukor innan vintern).Bild: Susann Larsson
Följ oss på Instagram:
Gå till toppen