Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

”Den stora utmaningen är att få fler lärare till Malmö”

Skolkommunalrådet Anders Rubin (S) vill locka med bra löner och proffsig miljö.

Anders Rubin (s) på besök i Söderkullaskolan under tisdagen. ”Nu prioriterar vi arbetet med att hitta lärare och annan personal till skolorna”, säger Anders Rubin.Bild: Lars Brundin
Malmös skolproblem är vid det här laget välkända:
Utanförskap, stor frånvaro, många elever som underkänns, kärv ekonomi, allt fler invånare och en kommunledning som byggt för få skolor.
Kombinationen av gamla synder och fler invånare tvingar nu S-MP-styret i Malmö att bygga tre nya skolor varje år fram till och med 2021. De flesta i de norra och västra delarna.
– Det krävs inte bara lokaler, det krävs personal också, säger kommunalrådet Anders Rubin (S).
Inför kommunens budget för 2017, som ska beslutas i kommunfullmäktige i november, talas det om att rekryteringen av lärare ska prioriteras på flera sätt. Lön och en god arbetsmiljö ska dels få lärare att stanna kvar, dels locka nya lärare till Malmö.
Lärare har blivit ett bristyrke och i takt med att Malmös befolkning växer kämpar skolorna med att fylla alla vakanser.
– Det är den stora utmaningen. Nu prioriterar vi arbetet med att hitta lärare och annan personal till skolorna, säger Anders Rubin.
– Här är lön och bra arbetsmiljö viktiga. Vi kan ju inte starta en högskola, och utbilda lärare, så vi får kämpa med de medel som finns.
Anders Rubin hävdar att Malmö stad är en bra arbetsgivare, trots att det finns statistik som tyder på annat. Under 2015 var personalomsättningen i kommunen rekordhög – då var nionde anställd sade upp sig.
Flest avhopp fanns inom de yrken som Malmö stad just nu behöver mest: socialsekreterare, grundskollärare och förskollärare.
– Jag vill säga att arbetsvillkoren i Malmö är bättre än i de flesta andra kommuner, mycket beroende på vår storlek. Vi har helt enkelt fler pedagoger och stödresurser, säger Anders Rubin.
Utöver lärarsatsningen lyfter Anders Rubin fram följande satsningar i skolbudgeten för 2017:
• 220 miljoner kronor extra för att kompensera för att antalet barn ökar.
• 70 miljoner kronor extra till nyanlända elever, med en jämnare fördelning bland alla Malmös skolor av 670 nyanlända eleverna nästa år.
• 20 miljoner kronor extra till dels en öppen förskola, dels en familjecentral åt barn till asylsökande.
• 16 miljoner kronor extra till undervisning i matematik, statliga pengar som enligt Rubin fullt ut ska gå till mer undervisning.
FAKTA
Malmös väntas växa med 60 000 invånare de kommande tio åren, till totalt 388000 vid slutet av 2026. Det visar kommunens färskaste prognos från maj. Framför allt växer stadens befolkning genom flyktinginvandring. Till följd av den kraftiga befolkningsökningen räknar kommunen med att behöva bygga 20 nya grundskolor. 900 nya lärare behöver anställas.
Gå till toppen