Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Hård kritik mot nya skyskrapan i Rosengård

Riskerna är stora när Rosengård ska få en skyskrapa. Vinsterna ska komma från sålda och uppgraderade bostäder. ”Affären är obegriplig”, säger oppositionsrådet Hanna Thomé (V).

Hård kritik mot Rosengård nya skyskrapa, Culture Casbah. ”En ovanligt dålig affär”, tycker Vänsterpartiet. ”Ett tankehaveri”, anser Sverigedemokraterna.Bild: Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Efter flera veckors mörkläggning har Malmö stads ledning presenterat sitt förslag till hur Rosengård ska lyftas med hjälp av Culture Casbah, en 22 våningar hög skyskrapa.
Riskerna är så stora att kommunledningen inte vågar låta MKB, Malmös kommunala bostadsföretag, ensamt dra igång bygget. Att enbart bygga skyskrapan skulle sluta i "ett betydande underskott" i detta "utmanande projekt med risker", medger kommunledningen.
Lösningen har blivit ett udda affärsupplägg, där MKB ska dela både risker och möjligheter med de tre börsnoterade bostadsföretagen Balder, Heimstaden och Victoria Park.
Just nu är det mest risker som syns.
Av handlingarna att döma är det kommunen och MKB som, i detta skede, ensamt står för insatserna. Det kommunala bostadsföretag släpper ifrån sig 1 650 lägenheter i Rosengård (sju procent av MKB:s totala bestånd) till ett nytt bolag.
Detta nya bolag ska sedan ägas lika, 25 procent var, av MKB, Balder, Heimstaden och Victoria Park.
MKB uppges få runt 800 miljoner kronor från börsbolagen (beskrivet som 75 procent av hyreshusens marknadsvärde på 1,1 miljarder kronor). Men vad och hur MKB ska få betalt hålls fortfarande hemligt.
MKB kan till och med tvingas att lösa ut börsbolagen, om bygget inte kommer igång som planerat. Här kan skyskrapan falla på att tågtrafik på Malmöringen inte kommer igång, att detaljplanen inte utökas med 300 byggrätter eller att marken blir för dyr.
Återköpsgarantin beskrivs som en "säkerhetsventil" så att kommunen inte riskerar att förlora kontrollen över Rosengård till oönskade fastighetsägare.
Vinsterna är tänkta att komma senare. Det ska ske i två steg:
• Uthyrning och försäljning av 500 nya bostäder.
• Uppgradering av MKB:s gamla hyreslägenheter när dessa blir lediga.
Upprustning av nedslitna fastigheter är en affärsmodell som på fastighetsspråk kallas ”rullande ROT” och som redan tillämpas av Victoria Park. Det innebär att man renoverar enstaka lägenheter när de blir vakanta, i stället för hela fastigheter, och sedan höjer hyran rejält.
"Avsikten är att i olika omfattning uppgradera lediga lägenheter så att de lägenheter som omfattas kan hyras ut till varierande hyresnivåer", skriver MKB i en PM från den 6 oktober.
Vänsterpartiet sågar hela upplägget.
– Det är en ovanligt dålig affär för MKB att redan nu sälja lägenheter som snart blir mycket mer värde. Affären är obegriplig, säger oppositionsrådet Hanna Thomé (V).
Sverigedemokraterna är också kritiska.
– Det liknar ett tankehaveri. Här ska ett oerhört riskfyllt projekt plötsligt beslutas så snabbt som möjligt på osäkra kalkyler. Jämför med Malmö Live, där man tog in second opinions och allt möjligt, säger oppositionsrådet Magnus Olsson (SD).
Rosengårdsskrapan, som har diskuterats sedan 2013, ska nu genomföras i rekordfart. Först kallades MKB:s politiska styrelse in till ett extra styrelsemöte den 2 oktober, där affärsplanen klubbades igenom.
Läs mer: Politisk majoritet, men oklar finansiering
Den 2 november tar politikerna i kommunstyrelsen ställning innan ett slutligt beslut ska tas i kommunfullmäktige den 23 november.
– Det finns en viss brådska från marknaden att komma vidare. Man ser stora möjligheter som är kopplade till den nya stationen [i Rosengård]. Då ska vi inte ha en politisk långbänk, säger kommunalrådet Märta Stenevi (MP), med ansvar för Malmös stadsplanering.
Gå till toppen