Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu börjar jakten på en plats för Malmös nya statliga museum

Ska Malmö få ett nytt statligt museum? Om fyra månader ska förstudien vara klar om det planerade demokrati- och migrationsmuseet i Malmö. Nu börjar jakten på rätt läge för museet.

Fredrik Elg på Malmö kulturförvaltning är ansvarig för förstudien inför ett demokrati- och migrationsmuseum i Malmö.
Dygnet Runt kunde tidigare i år berätta om planerna på att Malmö ska bli hem för ett nytt statligt museum: ett demokrati- och migrationsmuseum. Då hade arbetet med att skapa en förstudie precis inletts.
Nu har Malmö stads arbetsgrupp åkt runt och lyssnat. Det har varit dialogmöten runtom i landet. Konferens i Malmö. Studiebesök utomlands. Unga har fått intervjua sina föräldrar. På torsdag hålls ett dialogmöte på Moriskan i Malmö där musieprojektet vill presentera sina tankar.
– Det första halvåret har vi velat lyssna så prestigelöst som möjligt och blanda in så många som vi kunnat, säger Fredrik Elg, samordnare för museiprojektet.
För ett halvår sen ville varken han eller kulturdirektör Elisabeth Lundgren säga att det skulle bli ett fysiskt museum. De ville först lyssna och se om det kanske skulle kunna vara något annat. Nu låter det inte så längre.
– Vi har fått bekräftat att ett fysiskt museum är viktigt, säger Elisabeth Lundgren.
– Det handlar om att behandla frågan med den värdighet den förtjänar, säger Fredrik Elg.
De har också fått förklarat för sig att det är viktigt att museet är öppet för alla och att vem som helst kan gå dit. Att det inte blir en sluten värld som ett forskningscenter. Men forskningen är en viktig del.
– Det ska finnas forskning med nationellt arkiv, samlingar och utställningar samt samverkan med civilsamhälle och folkrörelser. De tre benen känns viktiga, säger Fredrik Elg.
Nu börjar de konkreta samtalen om plats för det planerade museet. I förstudien som ska levereras i februari måste de leverera konkreta förslag.
– Vi måste förklara hur många kvadratmeter som kommer att behövas. Vad det ska kosta. Hur bemanningen ska se ut. Vad det ska bli för effekt av det här, förklarar Elisabeth Lundgren.
Malmös kulturdirektör Elisabeth Lundgren.Bild: Håkan Röjder
Kostnaden för ett nytt hus beror på var någonstans man placerar det och alltså måste man komma in även på museets läge. Elisabeth Lundgren citerar en av de intervjuade som tyckte att det var viktigt att det var en vacker byggnad som ligger i centrum – för då känns det som om man satsat på det.
– Vi kommer att behöva ta fram ett lokalprogram där vi går igenom vad vi behöver för yta, säger Elisabeth Lundgren.
De beskriver processen som tredelad. Den första delen pågår nu med förstudien som syftar till att få ett inriktningsbeslut. Får man det så väntar en förproduktion inför det som ska ske och det inkluderar en arkitekttävling. Sen kommer den sista delen i form av själva sjösättandet och rekryterandet.
– Men allt här handlar om ekonomiska beslut. Förstudien måste vara så bra att politiken känner att det är viktigt att gå vidare, säger Elisabeth Lundgren.
Förra veckan beslutade kulturnämnden att lyfta frågan om ett nytt konstmuseum igen. Den processen kan komma att docka in i demokrati- och migrationsmuseet på det sättet att man gör en gemensam lokalöversikt.
– Vi kommer att behöva göra lokalprogram för respektive museum och då kan det vara en möjlighet att undersöka dem parallellt, säger Elisabeth Lundgren.
Men kan en samlokalisering av de två museerna komma på tal?
– Det är inget vi utgår ifrån, säger Fredrik Elg.
Håll koll på Malmös kulturvärld – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen