Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Om fyra år blir samhället kontantlöst

Mängden pengar i Sverige minskar dramatiskt. Nu har vi bara fyra år kvar tills samhället är nästan helt kontantlöst, enligt Svensk Handel.

Vi människor har betalat med pengar sedan de första mynten uppfanns för 2 600 år sedan. Och Nationalencyklopedin påstår fortfarande att ”förekomsten av pengar ökar med en ekonomis utvecklingsgrad”. Men snart är det stopp.
Enligt branschorganisationen Svensk Handel kommer Sverige att vara nästan helt kontantfritt om bara fyra år:
– År 2020 tror jag att mer än 90 procent av alla transaktioner vi gör är digitala, så att de sker via kort eller mobiler. Då börjar vi verkligen närma oss det kontantlösa samhället, säger Bengt Nilervall, som är betalexpert på Svensk Handel.
Mängden pengar i Sverige sjunker dramatiskt. Toppåret 2007 fanns 109 miljarder kronor i omlopp. Förra året var siffran nere på 77 miljarder.Bild: Pontus Lundahl/TT
Allt fler butiker, restauranger och automater vägrar att ta emot mynt och sedlar. Vilket får många kunder att rasa.
Ett fall som har orsakat debatt är Konditori Katarina på Stora Nygatan i Malmö, som nyligen har slutat ta emot kontanter. Enligt Peter Björkman på konditoriet har de främst slutat med pengar av säkerhetsskäl. Men också för att förbättra hygienen och snabbheten vid kassadisken.
Utvecklingen mot det kontantlösa samhället går rasande fort. Så nyligen som år 2007 hade vi ”Peak cash” i Sverige med 109 miljarder kronor i mynt och sedlar i omlopp. Förra året var siffran nere på 77 miljarder kronor. Och det har fortsatt neråt även i år.
Läs också Riksbanken: Butiker får vägra ta emot kontanter
Redan görs ungefär 80 procent av alla betalningar i detaljhandeln med kort. I vissa butiker är andelen kortbetalningar så hög som 95 eller 97 procent. Då väljer en del att ta steget att helt säga nej till kontanter. Det har skett hos många småbutiker, men också hos större kedjor, som mobiloperatörerna Telia, Tele 2 och Tre.
– Jag tror att man kommer att få se mer av butiker som säger nej till kontanter framöver. Även om de är försiktiga med att ta steget. De väger detta på guldvåg, eftersom varje kund är värdefull, säger Bengt Nilervall på Svensk Handel.
Läs också ”Bojkotta butikerna som vägrar hantera kontanter”
Han tror att de sista butikerna som kommer att ta emot pengar är mataffärer och butiker som vänder sig till speciellt till kunder som gillar kontanter - till exempel leksaksaffärer eller pensionärsrestauranger.
– De som kommer i kläm när vi går mot kontantfritt är de riktigt gamla, de med funktionshinder, nyanlända svenskar och riktigt små barn. Men jag tror att man hittar bättre lösningar, som fungerar även för dem, säger Nilervall.
Det som driver utvecklingen är att kostnaden för digitala betalningar går ner, medan kontantbetalningar blir allt dyrare och krångligare när värdetransportfirmor ska ha mer betalt och inte ens banker vill ta emot pengar. Även när vi betalar småsummor under 200 kronor använder vi numera kortet i två tredjedelar av fallen.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen