Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Riksbanken: Butiker får vägra ta emot kontanter

En mycket debatterad insändare på Sydsvenskan handlar om ett konditori i Malmö som slutat ta emot kontanter. Men får man göra så? Ja, säger Riksbanken.

Läs också ”Bojkotta butikerna som vägrar hantera kontanter”
I Riksbankslagen står det att ”sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken är lagliga betalningsmedel.” Den här regeln kan dock avtalas bort, vilket gör att alla affärer, restauranger och andra företag kan vägra att ta emot kontanter helt och hållet.
– Ja, så länge man upplyser kunden om detta har man rätt att göra det. Det följer av avtalslagstiftningen. Om det finns ett anslag i butiken som talar om vad som gäller kan man ha vilka bestämmelser som helst, säger Leif Jacobsson på Riksbanken, som är projektledare för sedel- och myntutbytet.
Butiker kan alltså helt välja om de vägrar ta emot tusenlappar, mynt, gamla sedlar eller alla kontater överhuvudtaget.
Fler och fler butiker accepterar bara kortbetalning. Numera görs 80 procent av alla betalningar i handeln digitalt.Bild: Sven-Erik Svensson
Inte ens banker är tvingade att ta emot pengar.
– Nej, det är de inte skyldiga att göra. Bankerna själva får sätta villkoren för hur de vill jobba med kontanter. Det har vi på Riksbanken inget inflytande över, säger Leif Jacobsson.
De enda som hittills har blivit tvingade att ta emot kontanter är sjukhus.
– Det är det enda rättsfallet som jag känner till. Och det beror på att läkarvård är en samhällstjänst. Du kan liksom inte välja att gå till ett annat sjukhus, som tar emot kontanter, säger Åsa Sydén, som är jurist på Riksbanken.
På Skånetrafikens bussar är det numera omöjligt att betala med pengar när man köper biljett. Men den regeln kan vara olaglig, eftersom passagerarna inte kan välja något annat bussbolag.
– Det vore egentligen rätt spännande om man tog ett rättsfall på det också. För den där domen om läkarvård är inte så himla tydlig. Och det är domstolspraxis som i slutändan får avgöra, säger Åsa Sydén, som är jurist på Riksbanken.
Gå till toppen