Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Trodde poliserna var falska - frias för våld mot tjänsteman

Den 36-årige mannen slog en polis med flera knytnävsslag i huvudet. Nu friar tingsrätten honom för våld mot tjänsteman. Motivering: mannen trodde att den uniformerade polisen och hennes två kollegor var falska poliser som tänkte röva bort honom i en falskmålad polisbil.

Mannen trodde polisbilen och poliserna var falska och frias därför för våld mot tjänsteman.Bild: Johan Nilsson/TT
– Jag fruktade för mitt liv. Jag trodde inte de var riktiga poliser, sa mannen i ett polisförhör.
Åklagare Per Carlsson kommer sannolikt att överklaga domen till hovrätten.
Det var med anledning av ett bråk i en hus i Flyinge den 9 oktober som två polispatruller från Lund larmades till adressen. På platsen omhändertogs den 36-årige mannnen, misstänkt för misshandel.
Mannen placerades i en ordinär polisbuss med tre uniformerade poliser för färd mot arresten i polishuset i Kristianstad.
I höjd med Tollarp blev han illamående och behövde kräkas. Polisbilen stannade till vid vägkanten och mannen hjälptes ut och fick en påse att kräkas i.
När han därpå skulle få hjälp in i polisbussen försökte han smita. I tumultet slog 36-åringen en av poliserna med tre knytnävsslag i huvudet. Efter det sprang mannen från platsen men kom inte speciellt långt innan han stoppades, försågs med handfängsel och placerades i polisbussen.
Han åtalades senare för våld mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman.
I polisförhör uppgav 36-åringen att han trodde att poliserna var förklädda personer som skulle röva bort honom.
– Jag var övertygad om att vi körde småvägar och att poliserna inte var riktiga poliser. Det skulle föra bort mig. Jag var rädd, sa han.
Polisens förhörsledare:
– Det kommer två polisbilar till Flyinge, sammanlagt fem poliser. En polisbuss med tre kollegor och en polisbil med två kollegor. Polisbussen som du såg tror du är falsk? Med falska poliser?
– Ja, polisbussen var inte riktig. Den hade en annan skylt. Poliserna såg inte heller riktiga ut, svarade mannen.
Polisens förhörsledare:
– Du menar alltså att någon skulle, en söndag eftermiddag, skaka fram en riktig polisbuss, tre fullständiga polisuniformer med utrustning. Vem? Varför?
– Allt är möjligt, svarade 36-åringen. Det finns så många flyktingar just nu. Man vet inte.
– Du menar att flyktingar skulle kunna fixa fram en polisbuss och all utrustning? fortsatte förhörsledaren.
– Ja, blev mannens svar.
36-åringen friades i tingsrätten med motiveringen att det inte gick att bortse från att han trott att han befann sig i en nödsituation och därför använde våld mot poliserna.
Rätten var oenig genom att rådman Petter Anefur och en nämndeman vill fälla 36-åringen och döma honom till två månaders fängelse.
– När det finns två skiljaktigheter, varav den ena är juristdomaren, talar mycket för att jag kommer att överklaga domen, säger åklagare Per Carlsson.
Gå till toppen