Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

18-årig Höllviken bo kan vinna Lilla Augustpriset: ”Det är en fantastisk känsla”

Mamma är uppväxt i Tornedalen, pappa kommer från Island, själv är hon född i danska Hellerup – men den stora familjen och inspirationen att skriva finns i Höllviken, där Sigrid Nikka växt upp. I år är 18-åringen en av sex nominerade till Lilla Augustpriset.

Sigrid Nikka.Bild: Privat
Arbetet med novellen ”Där rallarrosen blommar” började under en kurs i kreativt skrivande på Sundsgymnasiet, där hon läser sista året på samhällsvetenskapligt program. Uppgiften var att hämta inspiration från en dikt och valet föll på några rader av den finländska författaren och poeten Eeva Kilpi.
Säg till om jag stör,
sa han när han steg in.
så går jag med detsamma.
Du inte bara stör,
svarade jag,
du rubbar hela min existens.
Välkommen.
– Det finns väldigt mycket personligt i texten. Den handlar till viss del om min mammas uppväxt. Vi besöker ofta byn där hon växte upp i Tornedalen. Det är om den byn det handlar, inte historiskt korrekt om något som hänt där, men som jag föreställer mig det.
Tid är ett centralt tema i novellen.
– När jag har varit i den här byn har tiden alltid stått still på något sätt. Det var en fristad att åka dit när jag inte mådde bra. Min släkt på mammas sida dog när jag var liten och det var som om det fanns spår kvar genom att vara där.
En vändpunkt i Sigrid Nikkas liv var när hon började på gymnasiet för några år sedan. Vid samma tidpunkt kom hon i kontakt med rollspel och mötte nya vänner i föreningen FenixFlamman, som kyrkan i Höllviken driver.
– Då började tiden röra sig igen. Det var det fina i Eeva Kilpis dikt – du rubbar hela min existens. Det var välkommet och det var det temat jag ville förmedla i min text, säger Sigrid Nikka.
– Det var där allt klickade för mig. Jag har inte bara skrivit utan fått direkt respons av andra. Jag har sett mina texter komma till liv i lajven, nästan som ett manus.
Rollspelet har också varit en arena för att skriva olika typer av texter.
– Texter som ska bygga världar och karaktärer, noveller som ska bygga stämningar. Det roligaste med nomineringen är inte bara att jag skriver utan att det blir läst. Det är en fantastisk känsla.
I framtiden vill hon läsa vidare i Lund.
– Det känns som att man inte kan säga ”jag vill bli författare” helt seriöst, men det är klart att jag vill bli det. Jag vill fortsätta skriva. Det är något jag alltid har gjort.
Har din uppväxt i Höllviken påverkat ditt skrivande?
– Absolut. Vi är en ganska stor familj. Jag har haft föräldrar och äldre syskon som stöttat mig.
Omröstningen pågår fram till den 21 november. Några dagar senare är alla nominerade inbjudna till Augustgalan.
– Det här är helt överväldigande, både nomineringen i sig och att mina texter blir lästa. Det är en väldigt stor sak i mitt liv.
Fakta

Juryns motivering

"Då rallarrosen blommar är en finstämd berättelse som lågmält och trovärdigt låter oss följa en kvinnas oväntade uppbrott under en svunnen tid. Där finns också kärleken till Tom kantad av oro och vånda i en vardag där tidens gång är påtaglig. En välskriven text med vacker gestaltning, rytmiskt språk och omvälvande känslor."
Gå till toppen