Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö ska testa kortare arbetstid

Malmö stad ska ge några av sina anställda kortare arbetstid. ”Vi ska absolut göra ett försök”, säger Carina Nilsson (S).

På Svartedalens äldrecentrum i Göteborg behöver personalen bara jobba sex timmar om dagen. Det har gjort att sjukfrånvaron bland personalen har sjunkit till nästan hälften, jämfört med resten av Göteborgs stad.
Göteborgs försök med sextimmarsdag är modellen när Malmö stad nu ska testa att ge kortare arbetstid till en liten, avgränsad personalgrupp. Det förslaget kommer det rödgröna minoritetssstyret att lägga fram i den kommande budgeten för 2017.
– Vi ser att sjukskrivningar för psykisk ohälsa i kvinnoyrken stiger. Inte bara i Malmö, utan i hela Sverige. Jag tycker att det är väldigt oroväckande. Då tycker jag att vi ska testa den här möjligheten, säger kommunalrådet Carina Nilsson (S).
Hon släppte nyheten direkt från talarstolen i Malmös kommunfullmäktige på torsdagseftermiddagen. Och förslaget från S och MP fick omedelbart och översvallande stöd från vänsterflanken.
– Det här är jätteroligt att höra! Jag är jätteglad att ni har omvärderat er hållning på den här punkten, jublade Hanna Gedin (V).
Gedin radade också upp de problem som V ser när det gäller arbetsmiljön bland de kommunanställda i Malmö: fler än någonsin byter jobb, sjukskrivningar och stress ökar, arbetsmiljön brister.
Förslaget innebär att kommunstyrelsen under nästa år ska titta på förutsättningarna för att testa arbetstidsförkortning i en avgränsad verksamhet. Kanske kan försöket också starta under 2017. Men några pengar tänker politikerna inte sätta av för arbetstidsförkortningen:
– Om man tittar på exempelvis Göteborg så säger de att sextimmarsdagen finansierar sig själv genom minskande sjukskrivningar och liknande. Men då gäller det också att hitta en verksamhet där man får de effekterna, säger Carina Nilsson.
Kommunalrådet Carina Nilsson (S).Bild: Sandra Henningsson
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen