Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Service- och ledarhundar portförbjudna på Arenan i Lund

Nu har Arenan anmälts till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Får man ta hunden med sig på arenan? Svaret är nej. Nu får DO ta ställning.
– Min tonåriga dotter vill kunna gå på handboll själv, berättar kvinnan som varit i kontakt med arenans chef och senare DO-anmält Sparbanken Skåne arena.
– Men min dotter behöver ha servicehunden med sig in och det får hon inte.
Sverige har cirka 300 ledarhundar för synskadade och 70 servicehundar för personer som behöver annan slags hjälp.Bild: Sven-Erik Svensson
Kvinnan berättar att dottern har autism.
— Hon är högfungerande, normalbegåvad, men klarar inte av att vara ute i samhället om inte hunden är med. Det fungerade bra när vi var på handboll i Baltiska hallen i Malmö. Hunden är tränad att bara ligga stilla i sådana situationer. Och min dotter kan ju sitta på ett mera undanskymt ställe, om det skulle behövas.
Arenachefen Berne Nilsson har tagit beslutet om förbud mot servicehundar och ledarhundar för synskadade.
— Man får ta hänsyn även till andra grupper, annan publik, säger han. Det finns ju människor som är allergiska och de som är rädda för hundar. Jag värnar om alla människor, men ibland hamnar man i situationer där det är svårare, där det finns människor som inte tycker det är så himla bra med hundar.
Har ni kollat upp hur mycket personer med allergier påverkas av att en hund kommer in i arenan?
— Nej, det har vi inte gjort. Detta är en allmän bedömning, man läser ju nästan dagligen om problem med allergier. Jag tror inte att man behöver göra några större studier för att veta att detta är ett problem.
På Stadionområdet i Malmö är däremot service- och ledarhundar välkomna, även inomhus.
— Skulle det uppstå en kollision av behov, mellan till exempel en person med hund och en allergiker, så löser vi det där och då, berättar Thomas Sterner, avdelningschef på fritidsförvaltningen med ansvar för alla Malmös idrottsanläggningar.
— Men någon sådan situation har åtminstone inte jag hört talas om här. I realiteten är detta inget bekymmer, det är så få personer som har ledarhundar och så få som är allergiska mot hundar.
— Jag lägger mig inte i vad de beslutar i Malmö. Jag vet att man i Eslöv har tagit ett helt annat beslut, säger Berne Nilsson.
— Det finns ju andra lösningar. Den som exempelvis är synskadad kanske kan gå in med en vän i stället för med hunden.
Ingen lagstiftning tvingar en offentlig inrättning att vare sig släppa in eller förbjuda service- och ledarhundar, såvida det inte hanteras livsmedel i lokalerna. Varje inrättning får fatta sitt eget beslut. Men speciell hänsyn ska tas till hundar som ledsagar människor.
Thomas Sterner hänvisar till Stockholms kommuns bemötandeguide. Där står bland annat att Sverige har cirka 300 ledarhundar och att cirka en procent av befolkningen uppger svåra besvär av hund. Risken att en gravt hundallergisk person skulle träffa på en ledarhund bedöms i guiden som minimal.
Sydsvenskan har talat med överläkare Stefan Willers, lung- och allergispecialist vid SUS i Lund, som konstaterar att avståndet är avgörande. Den hundallergiker som i en stor hall sitter inom några meters avstånd från en hund kan påverkas.
Astma- och allergiförbundet och Synskadades riksförbund har gemensamt slagit fast att hundallergiker och personer med ledarhundar har samma rätt och bör försöka komma överens med god vilja.
Förbunden rekommenderar att man vid behov tar hjälp av respektive lokalförening för att hitta en lösning.
Gå till toppen