Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Mannen slogs ihjäl med yxa när han sov – nu åtalas frun för mordet i Hjärup

I 15 år var de gifta, i ett förhållande som kvinnan beskriver som ett fängelse. Nu åtalas hon för att ha mördat sin man – genom att slå ihjäl honom med yxa och hammare när han sov.

Bilder från i januari när polisen kallades till platsen.Bild: Patrick Persson
Det var den 30 januari i år som det lilla villaområdet i Hjärup plötsligt skakades i grunden. Polis, ambulans och räddningstjänst som anlände till villan hade fått larm om en gasexplosion i ett förråd. Vad de fann var ingen stor brand – däremot en död man.
Det var den 47-åriga kvinnan själv som ringde det första samtalet till SOS Alarm, och hennes 53-årige make som hittades död i förrådet. Själv befann sig hon och parets barn, som är i tonåren, inne i villan.
– Kvinnan säger att det var hon som först upptäckte sin man i förrådet, att det brann och att han var skadad. Men hon har inte någon förklaring till vad som har hänt, hon menar att hon inte har vetskap om det, säger kammaråklagare Mathias Larsson.
När polisen kom fram till bostaden sa kvinnan att mannen skulle fixa grillen för att grilla hamburgare när olyckan inträffade. Men när poliserna såg den döda kroppen anade de att något inte stod rätt till. Och när blodstänk upptäcktes på kvinnans jacka inleddes en mordutredning. Misstankarna riktades mot hustrun. Hon greps och har nu suttit häktad i nio månader, misstänkt för mord och mordbrand.
Enligt åklagaren ska hon ha slagit ihjäl sin man genom flera slag mot huvudet – både med en yxa och med en hammare – när han låg sovandes på en solsäng i förrådet.
– Utredningen visar att mannen har avlidit av omfattande våld mot huvudet. Det är både skarpt och trubbigt våld, säger Mathias Larsson.
Enligt honom har kvinnan troligen först huggit mannen med yxa, och sedan fortsatt med hammare. På båda tillhyggena fann polisen mannens blod.
– De är anträffade i anslutning till kroppen, i förrådet.
Mannen dog när han låg ner, troligen vilade eller sov han enligt åklagaren.
– Han var påverkad av sömnmedel och alkohol, vilket jag kommer att påstå att kvinnan var medveten om, säger Mathias Larsson.
Mannen avled av de omfattande skadorna, som orsakat blödningar i hjärnan. För att dölja mordet har frun, enligt åklagaren, hällt bensin över kroppen och i förrådet. Branden blev aldrig stor, och inte ens den döda kroppens brännskador blev särsklit omfattande. Större delen av förrådet och inredningen förblev helt intakt.
Men eftersom elden anlades i ett tättbebyggt område med risk för spridning åtalas kvinnan även för grov mordbrand.
Kvinnan nekar till anklagelserna, som kan kosta henne livstids fängelse. Hon har i förhör berättat om ett olyckligt äktenskap.
– Hon har beskrivit att hon känt sig kontrollerad och socialt isolerad, att det varit ett destruktivt äktenskap, säger Mathias Larsson.
Men motivbilden är inte det som kammaråklagaren lutar sig mot. Han stödjer sig framförallt på teknisk utredning. Det är den, med flertalet analyser begärda från Nationellt forensiskt centrum i Linköping, som gjort att åtalet dragit ut på tiden.
– Det finns ett antal spår som är viktiga. Det handlar bland annat om dna-bevisning, det finns blodbesudlingar från mannen på kvinnans olika klädesplagg.
Blodspår från mannen har också hittats på kläder som slängts i en soppåse i carporten, i tvättstugan samt på tvättslangen utomhus.
– Det finns också viss vittnesbeskrivning som är av betydelse, säger Mathias Larsson.
Vilket straff som åklagaren kommer att yrka på framförs först vid slutpläderingen. Kvinnan har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, som visar att hon inte lider av någon allvarlig psykisk störning.
I familjen finns gemensamma barn, som sedan händelsen bor hos anhöriga.
Tidningen har utan framgång sökt kvinnans advokat.

”Jag brukade tänka att jag satt i ett fängelse”

På ytan var allting bra. Barn, villa, hund och planer på en lägenhet i Spanien. Men verkligheten var en annan, enligt den 47-åriga kvinnan. ”Både känslomässigt och fysiskt så har jag varit inlåst i tio år”, hävdar hon i förhör.
Hon och hennes sex år äldre man gifte sig 2001. I förhör uppger den 47-åriga kvinnan att de hade en kris i förhållandet för tio år sedan, sedan hon varit otrogen. Paret ansökte då också om skilsmässa – men efter prövotiden fullföljde paret aldrig separationen. Det framgår också av tingsrättshandlingar.
Efter krisen blev maken mer kontrollerande gentemot henne, påstår 47-åringen. Han kom aldrig över otroheten.
Kontrollen begränsade hennes sociala liv, berättar hon. Hon kunde inte träffa nya vänner och de vänner familjen hade förlorade de. ”Jag brukade tänka att jag satt i ett fängelse” hävdar kvinnan. Däremot blev hon aldrig fysiskt misshandlad.
I vilken utsträckning kvinnans berättelse är sann är svårt att belägga. Och hennes make kan inte bemöta anklagelserna.
På förhörsledarens fråga om hur hon stod ut med ett sådant förhållande i tio år berättar kvinnan att hon gjorde det för barnens skull.
Vill du läsa fler nyheter från Staffanstorp? Gilla "Här i Staffanstorp" på Facebook.
Gå till toppen