Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Undvik de vanligaste misstagen när du väljer lampor

Det vanligaste misstagen när man ljussätter vardagsrummet är att välja för få lampor och att välja fel lampor. Vår guide följer gängse regler för belysning, men hjälper dig också att anpassa dem till just ditt rum.
Bild: Jessica Gow/TT
Vardagsrummet används mer än någonsin under höst och vinter då balkong, trädgård och uteplats har stängt för säsongen. Vi gör det bästa av situationen och myser inomhus; det är inte för inte som Sverige är känt för sin ”mysbelysning”.

Här är sju saker att tänka på:

1. Ljustyper

I ett rum behövs allmänbelysning, arbetsbelysning och punktbelysning. Allmänbelysningen behövs för att hitta fjärrkontrollen, att stryka skjortor framför tv:n och för att städa. Arbetsbelysningen riktar du mot boken i favoritfåtöljen, handarbetet eller middagen du äter i soffan. Fundera på hur just du använder vardagsrummet och anpassa. Punktbelysning lyser upp tavlor, hörn och vackra saker.
Det behövs många olika typer av ljus i ett vardagsrum. Hur många beror på storleken på rummet.Bild: ADAM IHSE / TT

2. Antal ljuskällor

Grundregeln säger 5-10 lampor i ett rum. Antalet lampor beror på storleken på rummet, färgsättningen – mörka väggar reflekterar mindre ljus, möbleringen – stora, tunga möbler suger åt sig ljus, och insläppet av naturligt ljus.

3. Flexibilitet

Vardagsrummet är var dags rum och rymmer många aktiviteter. Dimrar och flyttbara lampor ökar flexibiliteten i belysningen. Men utgå från dig själv. En golvlampa som kan flyttas runt rekommenderas ofta som läslampa. Å andra sidan försvårar den städningen. Har du ett favorithörn i soffan där du alltid sitter – sätt upp läslampan på väggen i stället.

4. Bekvämlighet

Koppla grupper av lampor som ofta är tända samtidigt till samma strömbrytare. Du kan också koppla belysningen till en fjärrkontroll.
Lampor som ofta är tända samtidigt bör sammankopplas till samma strömbytare.Bild: ANDERS WIKLUND / TT

5. Naturligt ljus

Njut av solens ljus de få timmar på dygnet det hittar in genom dina fönster. Men välj inte bort gardiner helt - tunna, vita gardiner fångar upp, förstärker och sprider faktiskt ljuset i ett rum.
Använd det naturliga ljuset.Bild: NelleG

6. Skuggeffekter

Inte alla rum klarar av de skuggmönster en del lampor bildar på väggar, tak och golv. Det kan ge ett rörigt intryck och helt dra uppmärksamheten från inredningen i övrigt.
Fundera på vilka skuggeffekter olika lampor ger.Bild: Pontus Lundahl/TT

7. Prova dig fram

Det är lätt att fastna för en snygg lampa. Låna hem den och testa om den verkligen fungerar i ditt rum. Och utnyttja butikspersonalens kunskaper – fråga om råd.
Följ Himma på Instagram:
Gå till toppen