Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olof Åkerlund: Visst bubblar det i litteraturstaden Malmö?

Jenny Högström på förra upplagan av Malmötxt på Skånes konstförening.Bild: Olof Åkerlund
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Visst bubblar det?
Tanken slår mig när det dyker upp ett litet häfte på redaktionen. På framsidan står det Embla/kulturfront – Litterärt fanzine från Skåne. Idag görs inte ett icke-digitalt fanzine utan viss ironisk distans, man trycker någonting som ser ut som man föreställer sig att fanzine brukade se ut. Men frågan kan ändå ställas: Vad är de namnlösa skribenterna fan av? Litteraturen är väl det allmänna svaret. Mumintroll och ordvitsar kan vara ett mer specifikt, vilket får mig att tro att det är en folkhögskoleprodukt. Men här finns också en essä om "det tidiga 1800-talets vansinne" och ett reportage om … Eslöv. Jag smittas av glädjen inför orden och litteraturen.
En gång i tiden var det Lund, men det närmsta en litteraturstad Skåne har haft på senare år är Malmö. Ändå har det har talats mycket om tomheten efter Stanza, en litteraturscen som lockade litterära storheter till staden.
Men sedan några år är Författarscenen på stadsbiblioteket en etablerad arena för internationella gäster. Mindre publikdragande litteratörer har evenemang på Poeten på hörnet eller det för den avancerade litteraturen så viktiga Östervärns antikvariat. Den digitala, skandinaviska litteraturtidskriften Floret har sin huvudredaktion i Malmö. Och i kväll är det dags för den femte upplagan av den högintressanta litterära scenen Malmötxt på Skånes konstförening, med flera spännande poeter.
Visst bubblar det?
Gå till toppen