Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Doctor Strange – fånig och fantastisk

Benedict Cumberbatch som Doctor Strange.Bild: Jay Maidment

Doctor Strange

BIO. ACTION. USA, 2016. Regi: Scott Derrickson. Med: Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Mads Mikkelsen. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.55.
De senaste årens våg av superhjältespektakel från serietidningsjätten och numera filmproduktionsbolaget Marvel bygger till stor del på företagets B-stall av hjältar. De verkligt stora stjärnorna – "Spider-man", "Fantastiska fyran", "X-men" - är sedan länge licensierade till andra filmbolag.
Tricket har fungerat, och numera tror nog många yngre att "Iron-man" alltid har varit en storsäljare, när Marvel snarare hämtade honom i skroten och genomförde en omfattande rostbehandling. Nu har turen kommit till att damma av Doctor Stranges kitschigt töntiga slängkappa. Serien var aldrig stor nog för att få en egen tidning i Sverige.
Figuren skapades av tecknaren Steve Ditko 1963, som hade ett känsligt finger i luften för vad som komma skulle. Med sina flippade tripper till magiska dimensioner och sin österländska mysticism blev Doctor Strange under några år en psykedelisk kultfigur för pårökta hippier. Och visst blir det en hel del new age-flum i filmversionen, även om det pretentiösa inslagen på typiskt Marvelmanér ofta punkteras av en komisk oneliner.
Benedict Cumberbatch – senast ut i raden av skickliga karaktärsskådespelare att sälja sig till Marvel och Mammon – är med sin karisma och intelligenta utstrålning perfekt för rollen. Stephen Strange är ursprungligen en arrogant stjärnkirurg i New York som råkar ut för en bilolycka som lämnar hans känsliga operationsfingrar odugliga. När läkarvetenskapen inte räcker till söker sig Strange till Nepal där han möter ett gäng trollkarlar under ledning av "Den forna", gestaltad av Tilda Swinton (en rollbesättning som anklagats både för rasism, och för att vara en feg eftergift åt Kina eftersom figuren i serieoriginalet är en tibetansk man). Sedan kan nonsensäventyret börja på allvar. Det utövas magi och blir holmgångar i multipla dimensioner, med Mads Mikkelsen som storskurk.
Som i alla moderna superhjältefilmer blir det sockertoppade tempot och datorspelsslagsmålen i längden sövande för en tänkande biobesökare. Men "Doctor Strange" har några försonande drag – dels det utmärkta skådespeleriet, när det väl ges utrymme för skådespeleri, dels de fantastiska visuella effekterna. Vill man se precis var frontlinjen går just nu vad gäller teknik rekommenderas filmen, för när regissören Scott Derrickson och hans armé av datoranimatörer tar avstamp i M C Eschers kalejdoskopiska och labyrintiska konst, och vänder och vrider på tid och rum är det svårt att inte spärra upp ögonen. Faktiskt får de Christopher Nolans tekniskt banbrytande "Inception" från 2010 – en annan referenspunkt för "Doctor Strange" – att se mossig ut. Samma öde lär dock drabba den här filmen om några år.
Gå till toppen