Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Experterna: Här är restaurangerna som borde öppna i kroglokalerna som är till salu

Ska Tempo bli en vegansk finkrog? Borde Margaretapaviljongen bli en cajunrestaurang? Dygnet Runt bad fyra krogexperter i Malmö att fundera över vilka restauranger som saknas i Malmö och vilka som skulle passa i lokaler som idag är till salu.

Margaretapaviljongen.Bild: OLA TORKELSSON
Malmös restaurangliv har vuxit rejält de senaste åren. Men fortfarande finns det såklart en sorts ställen som saknas. Och hela tiden ligger det speciella kroglokaler ute till försäljning på Blocket.
Dygnet Runt satte ihop en panel av krogkunniga personer och bad dem att kombinera dessa två faktum. Vi gav dem fem lediga kroglokaler att fundera kring och bad dem svara på frågan ”vilken sorts restaurang som skulle passa bäst i just den lokalen?”.
Dygnet Runts panel i ”Uppdrag: matcha krog till lokal” är:
Titti Qvarnström, köksmästare på Bloom in The Park och Sveriges första kvinnliga Michelinkock.Bild: Emmalisa Pauly
Mats Vollmer, ägare till Vollmers som är Malmös högst rankade restaurang i White Guide.Bild: Lars Brundin
Nina Christensson, ägare till restaurangerna Bastard och Smak.Bild: Daniel Ekbladh
Bong, Sydsvenskans anonyme krogkritiker.Bild: Helena Ohlsson
Den första restaurangen i vår rundtur i Malmös krogliv finns i Pildammsparken.

Margaretapaviljongen

Den vackra paviljongen i Pildammsparken lades i höstas ut till försäljning. Dygnet Runt skrev om det här. Dygnet Runts panel röstar på allt från gästgiveri till cajunrestaurang.
Titti Qvarnström: ”Jag var själv sugen på att göra någonting med Margaretapaviljongen för ett par år sedan. Jag ser framför mig hur den kan bidra till att göra parken till ett ännu trevligare utflyktsmål. Varför inte dra nytta av de fantastiska planteringarna och rosenträdgården bredvid och kombinera kaffe och kaka med en trädgårdsshop. Bli inspirerad av trädgården, fundera över en kopp kaffe och bakelse och handla sedan det som behövs för att förverkliga drömmarna på den egna täppan eller balkongen.”
Mats Vollmer: ”Där borde det finnas ett riktigt gästgiveri med klassiskt skånsk prägel med allt vad det innebär. Det hade passat perfekt till den lokalen.”
Nina Christensson: ”Där vill jag se en öppenhet med härliga trädgårdsrum, stadsodling, hönor, bin, bra restaurang, fint solkafe och härligt häng både dagar och kvällar. Stora och små musikevent, Lokal till fest, bröllop och konserter.”
Bong: ”En stor och härlig cajunrestaurang, där det grillas utomhus på somrarna och lagas en värmande jambalaya eller gumbo inomhus på vintern.”
Tempo Bar & KökBild: Emma Larsson

Tempo

Restaurangen och baren på hörnet Kristianstadsgatan och Södra Skolgatan har blivit en institution i Malmös nöjesliv. Men för några veckor sedan lade ägaren ut Tempo till försäljning. Vi skrev om det här. Dygnet Runt-panelen börjar spåna kring indiskt, japanskt och vegansk finkrog.
Titti Qvarnström: ”Är det inte dags att Malmö får sin första veganska finkrog? Kombinera det med ett lättöverskådligt drinkutbud med fokus på säsong och färskcentrifugerade juicer. Varför inte drinkar som rödbeta-fläder-ouzo eller paprika-hallon-vodka?”
Mats Vollmer: ”I Malmö tycker jag vi saknar en riktigt bra indisk restaurang, utan att trampa någon på tårna. Hade varit perfekt i den lokalen!”
Nina Christensson: ”En fin kvarterskrog i samma anda. Bara god mat och goda naturviner.”
Bong: ”En välsorterad japansk izakaya har länge saknats i Malmö. Där man beställer in en mängd olika rätter och samsas om maten vid bordet. Skippa sushin, den blir ändå sällan bra här.”
Sun Li Garden.Bild: Peter Frennesson

Sun Li Garden

I hörnlokalen på Fersens väg/Erik Dahlbergsgatan ligger sedan arton år den familjeägda kinesiska restaurangen Sun Li Garden. Men tidigare i år lades krogen ut till försäljning. Tidigare har den japanska restaurangen Tokyo legat här, samt Café Prinsen, även känt som teaterkaféet dit Ingmar Bergman gick för att ta en kaffe under sina år på Malmöteatern. Dygnet Runt-panelen spånar kring hummusbar, cocktailbar eller husmanskost.
Titti Qvarnström: ”Det här är ett läge som skulle passa utmärkt till ett verkligt nischat mathantverk. Vinägerfabrik med försäljning? Hummusbar? Tårtstudio? Burritos?”
Mats Vollmer: ”Varför inte öppna en cocktailbar där för att dra ännu mer människor till den sidan av staden. Det känns som att det är rätt tunt med det i staden.”
Nina Christensson: ”Gamla Prinsen – ett hak med god mat, husmanskost, öl och vin”
Bong: ”Självklart ska detta fortsätta att vara en kinesisk restaurang, men bort med fyra små rätter och dålig frityr och fram för ett renodlat Sichuankök, med klassiker som mapo doufu, eller "den koppärriga gummans bönost".”
Prisn Bernhard.Bild: Lars Brundin

Prins Bernhard

Partybåten ligger förtöjd vid Skeppsbron sedan 2005. Nu är det ingen verksamhet i båten som tidigare agerat som nattklubb. I somras lade den ut till försäljning och Dygnet Runt skrev om det här. Dygnet Runt-panelen visionerar om panerade spättor och skaldjur.
Titti Qvarnström: ”Gör om nattklubbsdelen till hytter för övernattning och ge restaurangdelen en riktig sjömanskänsla med en meny baserad på havets läckerheter fisk, skaldjur, tång. Håll det enkelt med fokus på riktigt bra råvaror från ett hållbart fiske såklart.”
Mats Vollmer: ”Det skall vara en klubb eller uteställe i någon form”.
Nina Christensson: ”Båten är förknippad med så mycket negativt. Knark, bomb och falanger. Därför tycker jag att båten ska säljas och fraktas bort till ett varmt land där den kan få uppleva sång, musik och dans. Om den ska vara kvar i Malmö tycker jag att den ska flyttas och göras om till dagis.”
Bong: ”Vi är nog många som saknar tiden då det gick att tura fram och tillbaka till Danmark, tillsammans med några tuborg och en panerad spätta. Varför inte återuppliva denna gamla tradition, fast med en meny som känns samtida, trots att båten har kastat ankar? ”
Krankajen 22.Bild: Peter Frennesson

Krankajen 22

På Krankajen vid Dockan ligger tapasbaren Krankajen 22 sedan 2006. Tidigare i år lades restaurangen ut till försäljning. Dygnet Runt-panelen hoppas på smörrebröd eller kock-krog.
Titti Qvarnström: ”Lika självklart härligt som det är med paella i solen en sommardag – lika mysigt inbjudande behöver det vara en novemberdag i snålblåst längst ute i hamnen med en stor grill över öppen eld mitt i lokalen där kocken lagar mat framför gästen.”
Mats Vollmer: ”Varför inte försöka göra något high end? Lite redekorering så hade det varit supervackert.”
Nina Christensson: ”Det är svårt att lyckas där ute, men kanske en kock-krog med personlig karaktär.”
Bong: ”Med inspiration från "de danska seglarna", som enligt annonsen brukar stanna till för en måltid, kanske det är dags för en schyst smørrebrødskrog i lokalen. Ett mellanting mellan Aamanns och Schønnemann i Köpenhamn, där nytänkande blandas med klassiker.”
Vad tycker du bör ske i de olika kroglokalerna? Kommentera nedan!
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen