Malmö

Bus eller godis på fredag – eller måndag?

Vad är skillnaden mellan halloween, allhelgonadagen och alla helgons dag? När ska du klä ut dig, och när går ungarna "bus eller godis"?

En spökafton i Landskrona från förra året. Om denna utspelade sig på halloween, allhelgonadagen eller alla helgons dag låter vi vara osagt.Bild: Britt-Mari Olsson
Samma förvirring uppstår varje år. När ska man egentligen fira halloween? Vilket datum är alla helgons dag? Och framförallt – när kan jag knacka dörr och få godis?
Vi har försökt reda ut alla frågetecken.
Men först en kort historielektion: I katolska länder firas massvis med helgon, och så gjorde man även i Sverige under den katolska tiden. Men man ville också ha en dag då man firade sina profana döda (alltså en dag för de avlidna som inte uträttade stordåd à la Moder Teresa). Till en början firade man denna högtid i maj, men eftersom skördefester vanligtvis firades i slutet av oktober så flyttade man "de dödas dag" till den tiden på året. Därav pumporna, eftersom pumpan är starkt kopplad till just skördefester.
Men varför promenerar man runt och tigger godis? Idén bygger på folktron i 1800-talets England och Irland, då man trodde att de döda kunde färdas fritt under den sista dagen i oktober. Därför började folk klä ut sig och gå från gård till gård, som en sorts hommage, kan man förmoda. Godisets intåg i traditionen handlade i grund och botten om en ren muta: för att få ungarna att springa omkring, var det inte så populärt att ge dem grönsaker och nötter, vilket annars var vad man åt när det vankades skördefest.
Så vad är då skillnaden mellan alla helgons dag och allhelgonadagen? Många tror att detta är olika namn på samma dag, men så är inte fallet. Allhelgonadagen firas alltid den 1 november, och det har man gjort sedan 700-talet, då helgdagen instiftades av påve Gregorius III. Allhelgonadagen avskaffades dock som röd dag i Sverige 1772, men namnet har ändå levt kvar i kalendern. I år inträffar allhelgonadagen på tisdag.
I USA firas halloween alltid den 31 oktober, vilket i år är på måndag. Enligt Gillis Herlitz, doktor i etnologi vid Uppsala universitet, som doktorerade med uppsatsen "Mors dag och Halloween: festseder i förändring", innebär det amerikanska viset att fira halloween att gå "bus eller godis" på måndag. Men:
– I Sverige firar vi ju alla helgons dag på lördag, och ska man då försvenska halloween-traditionen, så går man "bus eller godis" på fredag. Men i realiten tror jag att folk får ställa in sig på att barn knackar dörr både på måndag och fredag, säger han och skrattar.
”Etikettdoktorn” Mats Danielsson anser också att man ska vänta med att klä ut sig och knacka dörr till fredag, dagen innan alla helgons dag. Regeln lyder: "bus på fredag, ljus på lördag". Alltså är det lördagen den 5 november som du tänder ljus på dina anhörigas gravar.
Problemet med att bestämma vilka dagar som egentligen gäller för ”bus eller godis” beror till stor del på att alla helgons dag inte har något fast datum. Detta finns bland annat beskrivet på bloggen Högtider och traditioner.
Alla helgons dag röstades för övrigt igenom i riksdagen under den så kallade kalenderreformen 1953. Här bestämde man att alla helgons dag inträffar lördagen mellan den 31 oktober och 6 november. I år alltså den 5 november.
Vilken dag är det som gäller för oss som tänker spöka ut oss och dansa till Ghostbusterslåten på ett dansgolv, då? Jo, det blir lördagen närmast amerikanska halloween, alltså idag.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Halloween 2016
Gå till toppen