Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bejaka oron inför högskoleprovet

Nervositet och illamående är naturliga reaktioner inför högskoleprovet. Lägg inte kraft på att kämpa emot oron, lyder ett av tipsen från idrottspsykologen Mikael Wallsbeck.

Nervös inför högskoleprovet? Idrottspsykologen ger tips om hur du förebereder dig. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery / TT
Tillhör du dem som bänkar dig inför högskoleprovet med bultande hjärta, svettningar och tunnelseende? Bara lugn, reaktionen är naturlig.
– Fight or flight-responsen är biologiskt betingad, När du utsätts för fara får du en reaktion i kroppen. Den första, omedelbara reaktionen kan man inte hantera, men sedan kan man jobba med det, säger Mikael Wallsbeck, ordförande i Svensk idrottspsykologisk förening.
Nervositeten kan vara till fördel i vissa situationer, eftersom stressreaktionen sänder mer blod till stora muskelgrupper och vissa delar av hjärnan blir mer aktiverade. Nackdelen är att den analytiska förmågan försämras, vilket inte är bra för den som ska skriva ett prov.
Mikael Wallsbeck jämför med tv-programmet "På spåret".
– Man märker att vissa har flow när de känner sig självsäkra och bekväma, då hittar de svaret. Andra kan bli stressade och svara fel på frågor de egentligen kan.
Hur kan man då förebereda sig för en prestation som ett högskoleprov? Mikael Wallsbeck ger några tips:
– Det gäller att inse att det här är en anspänning. Om du är nervös gäller det att inte trycka bort nervositeten och oron utan att försöka bejaka den och svara på frågorna så gott du kan.
Mikael Wallsbeck hämtar exempel från tv-spelsvärlden. Nervositet och anspänning kanske tar ett av de tio energipoäng man har att tillgå.
– Om du börjar brotta ner nervositeten kanske du bränner av fyra energipoäng till, utan att bli kvitt den. Jag skulle i stället använda de nio poäng jag har kvar och försöka fokusera på uppgiften.
Här är ytterligare några praktiska tips inför högskoleprovet:
• Förbered dig på att hantera stressituationer genom att lära känna dig själv och dina reaktioner. Mindfulness kan vara en metod.
• Prata med personer som gjort provet, fråga hur de förebett sig.
• Plugga och se till att du är väl förberedd, men våga lägga böckerna åt sidan dagarna innan för att få en återhämtning.
• Elitidrottare har en tydlig plan inför tävling. Gör likadant. Förbered dig mentalt, skapa en plan för hur du tar dig till provet, visualisera hur du genomför provet och i vilken ordning du tar de olika delarna.
Gå till toppen