Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Danius hoppas på Dylansång på Nobel

Bob Dylan har äntligen brutit tystnaden kring sitt Nobelpris – men samtalet mellan Dylan och Sara Danius ägde rum för flera dagar sedan. Nyheten behövde först "kommuniceras" med pristagarens stab.

Bob Dylan. Arkivbild.Bild: Chris Pizzello/AP/TT
Det femton minuter långa samtalet med Bob Dylan och Svenska Akademiens ständiga sekreterare ägde rum i tisdags, men det dröjde alltså ända tills fredagskvällen innan Svenska Akademien gick ut med informationen i form av en kort pressrelease på Akademiens webbplats. Annika Pontikis, kommunikationschef på Nobelstiftelsen, förklarar för Dagens Nyheter varför man väntade tre dagar med avslöjandet:
– Det beror på att vi har varit tvungna att kommunicera detta med Bob Dylans stab och det var först nu som vi hade möjlighet att gå ut med det, säger Pontikis.…
Svenska Akademien gick ut med meddelandet samtidigt som brittiska tidningen The Telegraph publicerade sin intervju med Dylan. Intervjun skulle egentligen handla om hans kommande utställning i London med målningar, men fokus kom främst att ligga någon annanstans.
– Det är svårt att fatta, säger han till reportern om utmärkelsen.
När Dylans Nobelpris tillkännagavs jämförde Sara Danius honom med Homeros och Sapfo och betonade att även de gamla grekerna skrev lyrik som skulle framföras, snarare än läsas. I intervjun med The Telegraph kommenterar Dylan jämförelsen med viss försiktighet.
– Kanske, på ett sätt. Några sånger har definitivt homeriska kvaliteter, säger Dylan, och nämner "Blind Willie McTell", "Hurricane" och "A hard rain's a-gonna fall" men tillägger att han överlåter åt andra att beskriva texterna:
– Akademikerna borde veta. Jag är inte riktigt kvalificerad. Jag har ingen åsikt.
Sara Danius berättar för TT att Dylan var "ödmjuk, vänlig och humoristisk" under samtalet. Men det är ännu dock inte helt säkert att han dyker upp till prisutdelningen. I Telegraph-intervjun säger han något kryptiskt att han kommer till Stockholm "om det är möjligt".…
Bob Dylan är just nu ute på en omfattande USA-turné genom framförallt sydstaterna som avslutas den 23 november.
Till Kulturnytt i Sveriges Radio säger Danius att hon betonat för Dylan att det inte är ett tvång att komma till Stockholm, men om han gör det kommer Akademien försöka göra "allt man kan" för att anpassa festligheterna efter hans önskemål.
– Det enda tvånget enligt statuterna är att han måste hålla någon sorts Nobelföreläsning, säger Danius, och det kan vara ett litet tal, ett framförande, en videosändning – eller en sång.
– Jag hoppas han ska göra det han har lust med att göra, säger hon som svar på frågan vad hon själv hoppas på.

Fakta: Bob Dylan – en pristagare

Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur "för att ha skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen", skriver Svenska Akademien i sin motivering.
Bob Dylan är den första musiker som har fått Nobelpriset i litteratur. Han har fått en mängd andra utmärkelser under sin karriär. Här är några i urval:
Han blev hedersdoktor vid Princeton Universitet 1970. 1988 blev han invald i Rock and Hall of Fame. 1991 tilldelades han en Grammy Lifetime Achievement Award, för sin livsgärning. 2000 fick han Polarpriset och 2001 en Oscar för bästa låt i "Things have changed". 2008 fick han Pulitzerpriset. 2012 fick han frihetsmedaljen av president Barack Obama. 2013 förärades han det franska priset L'ordre national de la Légion d'Honneur.
Han har också fått flera Grammy -priser för årets album och bästa samtida folkmusik.
Läs alla artiklar om: Jakten på Bob Dylan
Gå till toppen