Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En fond av mörker

Jakob Simonson.Bild: Jakob Simonson

Jakob Simonson: Krognoshuset Aura, Lund, t o m 6/11.

En kvinna möter besökaren bara ett steg in på Krognoshuset. Blicken är koncentrerad och bestämd. Porträttet blev till genom att ett fotonegativ projicerades mot en träskiva och ljusa ytor sen täcktes med färg, en metod som titeln ”Utsläckning” vittnar om. Bilden målades redan 1999, och fungerar som nyckel till Jakob Simonsons utställning hos Aura, med verk som alla berör seendet i allmänhet och perception i synnerhet.
Nedervåningens konstruktion ”Cerulean Offset” tar nästan hela det trånga källarrummet i anspråk. Det är knappt möjligt att pressa sig fram längs väggarna i utrymmet för att uppleva alla sidor av den mjukt blå, nästan självlysande formen – som Jakob Simonson byggt med utgångspunkt i Krognoshusets mått, fast med viss förskjutning. Som om rummets rymd tagit konkret form, fast lämnat en glipa som låter oss både med ögat och kroppen uppleva förskjutningen.
Den himmelsblå, lätta konstruktionen ”Cerulean Offset” ruvar i den dunkla källaren, medan det mörkt kompakta metallbygget ”Moon Theatre” som motvikt placerats i vindsvåningens ljusa rum. Skapad med inspiration från Månteaterns scenrum på Bredgatan, några kvarter norrut från Krognoshuset, blir den till ett observatorium som riktar sina öppningar mot skyn. Som allegori över det mänskliga ögat fungerar den fint – men också som en bild av tillvaron där ljuset, liksom på teatern, behöver en fond av mörker för att alls uppfattas.
Gå till toppen