Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Hot och sönderslagna rutor - ungdomsgäng trakasserar restaurangägare i Oxie

Joakim Chow på Chows restaurang i Oxie centrum blev trött på ungdomarna som störde hans gäster. Han slutade servera dem. Nu utsätts han för hot och skadegörelse.

Joakim Chow fick nog av ungdomsgänget som hängde inne på hans restaurang.Bild: Lars Brundin
– De skrämmer mig och säger att min restaurang inte ska få vara kvar här i Oxie. De har bestämt sig för att förstöra allt för mig, säger Joakim Chow.
De senaste veckorna har varit en mardröm. Två gånger har rutorna på hans restaurang krossats och han själv har fått utstå hot.
Enligt Joakim Chow handlar det om ett stort ungdomsgäng som sedan länge härjar i Oxie centrum och som nu har riktat sitt fokus mot honom.
Anledningen är att Joakim Chow fick nog av deras beteende. Tidigare har personer från gänget tillbringat mycket tid inne på restaurangen.
Två gånger har Joakim Chow fått sina rutor sönderslagna de senaste veckorna.Bild: Lars Brundin
– Då har det varit en person som ätit och tio andra som har betett sig som om de är på en fritidsgård. De gick runt i restaurangen, pratade högt i mobiltelefon, skrek och förstörde inredningen. De skapade en obehaglig stämning och skrämde andra gäster. Jag sa att jag inte ville servera dem längre.
Natten efter att han hade sagt till första gången krossades en av hans rutor. Trots att gänget inte längre får komma in i hans lokal håller de sig i närheten.
– De brukar stå utanför entrén. Det skrämmer gästerna som kommer hit. Snart har jag inga kunder längre, säger Joakim Chow.
Carl Westh har drivit blomsteraffär i Oxie centrum i 13 år och tycker att oroligheterna går i vågor.Bild: Lars Brundin
Grupper av ungdomar som ställer till problem i Oxie centrum har funnits länge. 2012 gjordes en undersökning som visade att Oxieborna kände sig otrygga i centrum.
– Det har alltid varit oroligt här kring torget med trakasserier och ungdomsgäng. Men det går i vågor, berättar Carl Westh som i 13 år har drivit blomsteraffär här.
Han ser hur gänget just nu har riktat in sig på Joakim Chow.
– Problemet är att om man säger till dem så får man större problem, säger han.
Men inte heller blomsteraffären har klarat sig utan problem.
– De kommer in här och tar våra blommor. En gång körde de upp med en bil gick in och tog alla våra rosor och gick ut. Vi hade bilnummer och kunde berätta vilka de var, säger Carl Westh.
I somras var det videobutiken som råkade illa ut gång på gång. Den rånades två gånger och sedan brann den. Nu har videobutiken slagit igen.
De senaste tre månaderna har 15 brottsanmälningar från Oxie centrum gjorts hos polisen. Majoriteten av dem handlar om skadegörelse och våld. I flera av fallen är förövarna unga.
Läs mer: 13-årig pojke misstänks för vapenbrott.
Brottsligheten i Oxie generellt har sjunkit, men problemen i centrum blir inte bättre.
– Vi har sett hur den allmänna otryggheten kring torget har ökat de senaste veckorna, säger Zoran Markovic som är kommunpolis i stadsområdet Söder där Oxie ingår.
Ungdomarna är välkända av polisen och några av dem sysslar också med narkotikahandel.
För att stävja situationen med den ökade otryggheten så kommer polisen att börja kameraövervaka Oxie centrum. Polisen kan fatta lokala beslut om tillfällig kameraövervakning i 30 dagar.
Det här är ett problem som har pågått i åratal, varför får ni inte bukt med det?
– Vi gör vårt yttersta men polisen kan inte vara på plats dygnet runt. Det är också lätt att rikta blicken mot polisen när det är problem. Men vi kan inte lösa detta ensamma. Vi är en liten del i ett stort kugghjul. Framgången ligger i att alla tar ett kliv framåt, säger Zoran Markovic.
Framförallt saknar han ett större föräldraransvar.
– Var är föräldrarna? Vi kan stöta på ungdomar första gången när de är 14-åringar och när de sen är 22 håller de på med samma saker och åker in och ut ur våra system, säger Zoran Markovic.
"Oxieborna måste visa solidaritet. De måste våga röra sig i området" säger Joakim Chow.Bild: Lars Brundin
Inne på Chows restaurang står blombuketter från kunder som vill visa sitt stöd. Men Joakim Chow vill ha mer än sympatier.
– Jag är ensam i det här nu. Oxieborna måste visa solidaritet. Det är bara tillsammans som vi kan lyfta centrum. Det handlar inte om att de ska komma och äta hos mig men de måste våga komma hit. Ta en promenad och röra sig i området.
Om stämningen kring Oxie centrum inte lugnar sig är Joakim Chow rädd att han måste lägga ner sin restaurang.
– Jag ska snart gå i pension och jag hoppas att jag inte hinner gå i konkurs innan. Jag har jobbat hela mitt liv, ska det verkligen behöva sluta så här.
Gå till toppen