Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lägenheten från 30-talet - en riktig funkispärla

Jakten slutar aldrig för Jeny Nilsson och Mathias Lundberg. Loppisar och vindsförråd nagelfars och samlingarna av retrorätt porslin och plåtburkar växer ständigt. Vi hälsar på hos ett par riktiga retroälskare.
Burksamlingen ovanför fönstret startade en gång Jenys farmor, loppisglada Jeny har fortsatt samlandet. Gammaldags krukväxter passar in i stilen – palettblad, elefantöra och pelargon är alla favoriter.Bild: Sofi Sykfont
Jeny Nilsson och Mathias Lundberg blev snabbt sambos efter att ha träffats på webbsajten Lunarstorm 2008. Sedan dess har flyttlasset gått många gånger.
En vända upp till Haparanda där Jeny gick en inredningsutbildning och sedan till Kalmar där de bodde och studerade i tre år: Jeny till grafisk designer och Mathias till programmerare. Efter studentåren blev det en mellanlandning hos Jenys föräldrar i Bjuv, innan de fick den eftertraktade, centrala lägenheten i Helsingborg.
– Vi har alltid bott utanför stan och fått åka mycket, vi var trötta på det och längtade efter livet i stan.
Mathias Lundberg, Jeny Nilsson och mopsen Knut trivs i hyreslägenheten från 30-talet.
Och liv har de verkligen fått. Söder är en stadsdel som delas av människor från många olika kulturer, vilket märks i ett intensivt gatuliv och butiker med varor från världens alla hörn. Torghandeln på Gustav Adolfs torg präglar stadsbilden sex dagar i veckan.
– Det finns fördomar om att det kan vara stökigt på Söder. Det stämmer inte. Det är mycket ljud, men så är det ju i centrum. Det är härligt här, många olika delar av världen möts, det är en mix av människor vi gillar. Vi insåg snabbt att det är jättetrevligt här, folk är hjälpsamma och trevliga. Åldern är väldigt blandad också eftersom här finns mycket studenter.
Ännu en elefantöra trivs i sovrummet in mot gården. Byrån i teak är ett loppisfynd, liksom den lilla samlingen väckarklockor. På väggen hänger tyget Paradis av Stig Lindberg. Sidobordet i teak var en drömmöbel som hittades på vinden när Jeny och Mathias tog över hyreslägenheten. Lampan har en fot från loppis och ny skärm från Ikea. Glasvaserna på sidobordet kommer från Ikea, ljusstaken i form av en apa från HM Home.
Jeny och Mathias är båda riktiga loppisentusiaster och har en genomtänkt linje för sin inredning. Med starka färger, teakmöbler och roliga detaljer har de skapat ett personligt hem för sig och mopsen Knut. Men utseendet är inte allt; att köpa begagnat är också en del av ett hållbart tänkande de båda delar.
– Även om vi gör om och har flyttat mycket har vi nog aldrig slängt någonting. Tröttnar vi på något ger vi bort eller säljer. Vi vill inte konsumera för mycket.
Vurmen för gångna decennier påverkade också valet av lägenheten. Efter ett halvår av sökande och uppvaktande av olika hyresvärdar blev Jeny och Mathias anvisade två lägenheter.
Matsalen är placerad mitt i lägenheten, mellan vardagsrummet och sovrummet. Matsalsmöblemanget är ett loppisfynd. Taklamporna har Jeny tillverkat själv av glasskärmar från Ikea.Bild: Sofi Sykfont
Bordslampan från Orrefors är ett av Jenys favoritfynd och den har haft flera olika skärmar genom åren.
Att valet föll på trean vid torget berodde dels på att den storleksmässigt passade bra, men också på skicket. Fastigheten är byggd på 1930-talet i funkisstil och har fått behålla många av sina ursprungliga detaljer. Ljuset, de stora fönstren och den öppna planlösningen tilltalade också paret, som dittills bott ganska trångt.
– Nu kan vi hålla det fint, det blir inte så rörigt Här finns utrymme för att bo och leva, säger Jeny nöjt.
Sovrummet är inrett i samma stil som resten av lägenheten.Bild: Sofi Sykfont
Hemmet är fyllt med inredningsdetaljer från 30-talet och framåt. De färgstarka inslagen andas lekfullt 60-tal, medan teakmöblerna minner om finsalonger och traditionell skandinavisk formgivning.
– Det får inte bli ett museum, säger Jeny bestämt, på tal om att det är hon som är mest drivande i inredningsfrågor. Jag fixar väldigt mycket och tycker om att göra små förändringar men allt måste vara användbart.
Klara, rena färger i flera kombinationer är en av hemligheterna bakom den glada atmosfären hemma hos Jeny och Mathias. Vardagsrummet har en ljust grå soffa som bas, omgärdad och fylld med färgklickar i form av kuddar och detaljer. Soffkuddar från Ikea, Åhléns och Lagerhaus, matta Ikea och affischer från Come to Sweden. I övrigt är allt i vardagsrummet loppisfynd.Bild: Sofi Sykfont
Efter en tid mitt i smeten har det unga paret börjat drömma om nästa steg i livet. Även om det ligger en bit framåt i tiden finns husdrömmarna där.
– Det ska vara gammalt, gärna funkis, eller sekelskifte, kanske 20-tal. Gärna en bit från centrum, med en lagom stor trädgård där Knut kan springa runt och där vi kan odla lite.

HEMMA HOS

Vem: Jeny Nilsson, 26, och Mathias Lundberg, 30 år med mopsen Knut, 4 år
Hur: hyreslägenhet på 82 kvm, 3 r o k mitt på Söder i Helsingborg
Gör: Jeny är säljare på Ikea, Mathias är säljare på Netonnet
Gå till toppen