Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Mållös" Dylan ringde och tackade

Bob Dylan har äntligen brutit tystnaden. Han kommer till Stockholm för att ta emot Nobelpriset i litteratur – "om det överhuvudtaget är möjligt." Han har ringt Akademien och tackat för priset – till sist.

Bob Dylan har brutit tystnaden kring Nobelpriset. Arkivbild,Bild: David Vincent
Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, säger att Bob Dylan ringde till henne i tisdags kväll och att de pratade i ungefär 15 minuter.
– Han var mycket vänlig, ödmjuk och humoristisk, säger Danius till TT.
Under samtalet frågade Danius Dylan om han accepterade priset.
– Då svarade han: självklart.
Sara Danius klargjorde också att Akademien ska göra allt för att få till ett schema och arrangemang som passar Dylan om han kommer till Stockholm, vilket han sade sig vara väldigt tacksam för. Hon säger att hon vet att han varit mycket upptagen, bland annat med turnerandet, och därför inte varit särskilt orolig över att han inte hörts av förrän nu.
Bob Dylan sade också till Danius att han blev mållös när han fått reda på att han är pristagaren, och inte visste vad han skulle säga.
– Det tycker jag var rart sagt, säger Sara Danius.
Att den amerikanske sångaren och låtskrivaren fram till nu har vägrat kommentera Nobelpriset har skapat mer uppståndelse än det faktum att det för första gången tilldelats en musiker.
I en exklusiv intervju för den brittiska tidningen The Telegraph svarar den 75-årige rocklegendaren på frågan om han tänker åka till Stockholm för att ta emot priset:
– Absolut. Om det överhuvudtaget är möjligt.
Han låter enligt reportern nöjd med utmärkelsen och säger:
– Det är svårt att fatta.
Dylans namn har ju nämnts i spekulationerna tidigare år. Men han var ändå helt oförberedd, säger han.
– Förbluffande, otroligt. Vem kan drömma om något sådant.
Bob Dylan låter uppriktigt road av uppståndelsen som rått kring hans tystnad. Kunde han inte bara ha lyft luren och svarat, undrar reportern Edna Gunderson,
– Tja, jag finns här, säger han lite retfullt, som om det bara var för Svenska Akademien att ringa.
Han ger ingen närmare förklaring till varför han varit så svåråtkomlig. Hans tystnad har lett till en intensiv debatt i Sverige, där bland andra musikern och författaren Ulf Lundell försvarade Dylans rätt att tiga. Akademiledamoten Per Wästberg kallade pristagarens tystnad för "oartigt och arrogant", något som fick Sara Danius att påpeka att det uttalandet får stå för Wästberg själv.
Svenska Akademien slutade efter några dagar att försöka få fatt i den svårnådde pristagaren. Men nu har han alltså hört av sig.
– Det var väl trevligt, för Akademien, säger Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap, om att Dylan tycks infinna sig i Stockholm.
Hon påpekar att Elfriede Jelinek, Harold Pinter och Doris Lessing inte heller av olika anledningar var med när de skulle tilldelas priset – 2004, 2005 respektive 2007.
– Det är ju inte så ovanligt att de inte kommer. Det spelar väl inte så stor roll om han (Dylan) kommer eller inte, säger hon till TT.
Åsa Linderborg, Aftonbladets kulturchef, är väldigt glad över att Dylan nu tar bladet från munnen.
– Jag är jätteglad över det här. Jag tror att det betyder att han faktiskt kommer. Det viktigaste är att han verkligen erkänner att han har fått det här priset, säger hon till Aftonbladet.
– Han har varit så himla hemlig, han är ju en hemlig person. Det klart att vi alla har väntat på vad han ska göra, säger Åsa Linderborg.
På skivbolaget Sony tas beskedet emot med glädje.
– Vi är glada över att han är positiv till att komma. Vi har ju både hoppats och trott att han kommer, säger Classe Brewitz, produktchef och ansvarig för Bob Dylans produktion på Sony.
TT: Har ni varit oroliga för att han inte skulle dyka upp?
– Nej, egentligen inte. Men han är väl alltid lite hemlighetsfull.
Brewitz säger att det ännu är oklart vilka evenemang bolaget ska ha för sin pristagare i Stockholm.
– Vi får väl se vad han själv har för planer om han kommer.

Fakta: Bob Dylan

• Född 24 maj 1941 i Duluth, Minnesota som Robert Allen Zimmerman. Bob Dylan är dock inget artistnamn, utan ett namn han antog juridiskt i början av karriären. Namnbytet anses ha varit influerat av den irländske poeten Dylan Thomas.
• Debuterade 1962 med "Bob Dylan". Albumet "The Freeweelin' Bob Dylan" året efter innebar det stora genombrottet, med låtar som "Blowin' in the wind" och "Masters of war".
• Hans låtar plockades tidigt upp av den framväxande amerikanska medborgarrättsrörelsen, och gjordes populära av artister som Joan Baez. Dylan vägrade dock vara en politisk ledargestalt, övergav folkmusiken och började spela med rockband.
• Har judisk bakgrund men konverterade till kristendomen i slutet av 70-talet och gav ut flera religiöst präglade album.
• Bland hans 40-tal album kan nämnas "Highway 61 revisited" (1965) "Blonde on Blonde" (1966), "Blood on the tracks" (1975) och "Time out of mind" (1997).
Gå till toppen