Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Pilotprojekt med märk-DNA kan bli verklighet i Lund

Tjänstemännen gör tummen upp för Liberalernas förslag att införa DNA-märkning i Lunds kommun.

Henrik Widmark visar hur polisen kan lysa med en särskild lampa på ett föremål för att se om det är märkt med DNA-färg.Bild: Lars Brundin
Inbrotten har minskat rejält i Staffanstorps kommun sedan projektet med DNA-märkning drog igång förra hösten. Därför föreslog Liberalerna i augusti att Lunds kommun skulle testa samma modell.
Och tjänstemännen på kommunkontoret gillar idén. De tycker att Lunds kommun under 2017 ska genomföra ett pilotprojekt med DNA-märkning inom ett begränsat område, till exempel någon av de östra tätorterna.
"Efter genomförande och utvärdering kan sedan beslut tas om DNA-märkning skall genomföras på bred front i kommunen och om åtgärden skall arbetas in i kommande överenskommelse mellan Lunds kommun och lokalpolisområdet och vara en del av framtida medborgarlöften", skriver tjänstemännen.
Projekt med DNA-märkning har även genomförts i andra kommuner än Staffanstorp. Kommunerna och den lokala polisen samarbetar genom att bland annat sprida information och sätta upp skyltar som visar att märk-DNA används för att avskräcka tjuvar, men det är upp till den enskilde kommuninvånaren att avgöra om man vill beställa märk-DNA.
DNA-märkningen är osynlig, men gör att polisen kan spåra stulna föremål om de anträffas. Därför minskar attraktiviteten för tjuvarna.
Komunstyrelsen tar ställning till förslaget vid sitt möte på onsdag.
Gå till toppen