Ekonomi

Ta det kallt eller snuvas på värmen

Saltade räkningar och påhittade skador. Försäkringsbolaget Folksam har nagelfarit värmepumpsbranschen och upptäckt att reparatören tagit för mycket betalt i nästan alla granskade fall.

Okunskap bland reparatörer är en stor anledning till att kostnaderna kan skena när värmepumpen kärvar, enligt Folksams byggskadespecialist. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/ TT
Om du ska reparera din värmepump bör du passa dig för onödigt höga kostnader.
– De överdebiterar och det beror mycket på helt felaktiga undersökningar, säger Robert Öhrner, byggskadespecialist vid Folksam.
Folksam har kontrollerat cirka 50 kostnadsförslag där det funnits misstanke om fusk eller felaktigheter. Bara 10 procent av dessa visade sig vara korrekta, resten var högre än de borde vara. Dessutom handlade det om stora belopp. Det sammanlagda värdet av reparatörernas förslag uppgick till två miljoner medan försäkringsbolagets skadekontroller visade att den rimliga reparationskostnaden snarare låg på en miljon.
En anledning är enligt Öhrner att reparatören gärna vill sälja in nya maskiner i stället för att laga den gamla.
– Men många gånger är det också orimligt höga kostnader på reservdelar
I vissa fall går den ökade kostnaden ända tillbaka till tillverkningsindustrin. För enligt Öhrner är det inte sällan som reservdelar slutat att produceras så att konsumenten tvingas till nya inköp av dyra maskiner.
För att skydda dig mot onödiga kostnader när din värmepump ska lagas råder Öhrner att kontrollera att reparatören har de certifieringar som krävs. Många gånger beror de felaktiga kostnadsförslagen på bristande kunskap i hur och vad som behöver lagas
– Titta på vem du tar hem. Det är inte samma sak att reparera en Volkswagen som en Volvo, för att jämföra med bilindustrin.

Fakta: Så skyddar du dig

Hör av dig till ditt försäkringsbolag direkt när du får, eller misstänker, en skada på din värmepump.
Kontrollera på värmepumptillverkarens hemsida att reparatören är serviceombud för märket.
Kontrollera att reparatören har de certifieringar som krävs på www.incertonline.se.
Reparatören bör även vara ansluten till branschorganet www.skvp.se. I vissa fall ska reparatören även vara ackrediterad av Swedac för tryckprovning.
Källa: Folksam
Gå till toppen