Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brand i kommunens lägenhet betalas av bostadsrättsägare

200 000 kronor. Så mycket tvingas bostadsrättsföreningen Lugnet betala efter branden i en lägenhet Malmö stad hyr ut till socialt utsatta. "Många bostadsföreningar skulle knäckas av en sådan kostnad", säger Lugnets ordförande Roland Wennick.

Roland Wennick, ordförande i bostadsrättsföreningen Lugnet.Bild: Peter Frennesson
Malmö stad storköper bostadsrätter. I våras köptes 23 lägenheter till ungdomar. Nu ska stadsfastigheter köpa 56 större lägenheter till nyanlända flyktingar.
Läs också Malmös bostadsrättsköp till flyktingar kostar över 50 miljoner kronor
Egentligen är socialt boende i bostadsrätter inget nytt. Malmö äger sedan decennier ungefär 350 bostadsrätter som hyrs ut i andra hand till personer som riskerar hemlöshet.
En av de lägenheterna ligger i bostadsrättsföreningen Lugnet. Malmö stad har ägt och hyrt ut den till utsatta sedan huset byggdes 1977.
– Jag har inte haft några problem med det sociala boendet och det tror jag inte att andra medlemmar i föreningen har haft heller, säger Lugnets ordförande Roland Wennick.
Det här årets första timmar ändrade allt. Under nyårsnatten larmades brandkåren till en fullt utvecklad brand i kommunens lägenhet.
Kommunens hyresgäst hade tänt en marschall på plastbordet på balkongen - och somnat. Marschallen har smält igenom plastbordet och tänt trätrallen på golvet. Branden spred sig snabbt in i fasadpanelen.
Ordförande Roland Wennick menar att snabbt larm kan ha räddat liv. Men lägenheten blev rejält utbränd. Och fastigheten drabbades av stora rök- och fuktskador.
Bostadsrättsföreningen tog hjälp av försäkringsbolag med sanering och reparationer. Arbetet tog ett halvår och kostade 960 000 kronor.
Det mesta täcks av föreningens fastighetsförsäkring och att föreningen betalar bostadsrättsförsäkring för alla sina medlemmar.
Men 200 000 kronor återstår att betala, för självrisker och för åldersavskrivningar i försäkringen. Den notan måste Lugnets medlemmar dela på.
Kommunens hyresgäst hade ingen hemförsäkring och inga egna pengar.
– I en rättvis värld borde Malmö stad teckna en försäkring som håller bostadsrättsföreningar skadeslösa när kommunens hyresgäster skadar föreningars egendom och orsakar kostnader, säger Roland Wennick.
Men den rättvisan finns inte?
– Nej. Vi blev snabbt varse att vi inte har några pengar att hämta. Vare sig från Malmö stad eller försäkringsbolag.
På informationsmöten efter branden har flera medlemmar önskat att kommunens lägenhet ska sägas upp.
– Det går inte. Vi får inte ens ha några synpunkter på vem kommunen hyr ut lägenheten till, säger Roland Wennick.
Enhetschef Pontus Olsson på stadsfastigheter bekräftar.
– En av våra hyresgäster somnade ifrån en marschall. Ärendet är inte slutreglerat, men om föreningen säger att de inte har en chans att bli kompenserade så kan jag inte säga emot.
Varför betalar inte Malmö stad?
– Det ligger naturligtvis i Malmö stads intresse att hålla föreningar så skadeslösa som möjligt. Men vi kan inte frångå lagen eller försäkringspraxis.
Så kommunen kan inte av god vilja betala 200 000 kronor?
– Nej, inte så vitt jag vet i dag, säger Pontus Olsson.
Servicenämnden har i år begärt 100 miljoner kronor extra, bland annat för inköp av nya bostadsrättslägenheter. Överföringen stoppas tillfälligt, efter att Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna i torsdags begärde en ny utredning.
Läs också Miljoner till flyktinglägenheter stoppas
Trots det har stadsfastigheters personal även den gångna helgen varit på lägenhetsvisningar.
Vad är rådet till föreningar där Malmö stad köper lägenheter?
– Det finns ingen lagstadgad möjlighet att säga nej till det. Och föreningen måste acceptera de hyresgäster kommunen väljer. Men se till att kontrollera att hyresgästen har hemförsäkring med bostadsrättstillägg, säger Lugnets ordförande Roland Wennick.
Gå till toppen