Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Katoliker gick i procession till Domkyrkan

Dagen innan påvens ankomst möttes katoliker och protestanter på gräsrotsnivå. Vanliga medlemmar i S:t Thomas katolska församling förenade sig då med högmässobesökarna i Domkyrkan.

Cirka 800 människor deltog i gemensam bön och psalmsång i Lunds domkyrka.
– Vi tycker att det är en fin sak att starta de här fina dagarna tillsammans. Det är är ett betydelsefullt ekumeniskt samarbete mellan de kristna kyrkorna på den viktiga gräsrotsnivån, sa Johan Lindén, kyrkoherde i S:t Thomas församling.
En katolsk procession ringlade sig lång från S:t Thomas kyrka på Stora Thomegatan efter mässan till Domkyrkan via Lilla Algatan och Stora Algatan.
Korgossar gick i täten för processionen som ringlade sig lång.Bild: Marika Anjou
Förutom alla Lundabor och skåningar i processionen hade flera deltagare rest från Stockholm för att uppleva dagarna kring påvebesöket.
Vad gör att ni är här?
– För att träffa påven och för att möta andra unga katoliker. För att känna gemenskapen inom den katolska kyrkan i Sverige och bli stärkt i tron, sa Björn Larsson, som såg fram emot evenemanget på Malmö Arena.
– Det viktigaste är nog att vi ser att vi inte är så olika, att vi bör hålla ihop. Det är en solidaritetshandling, sa Irena Cienkowska, som skulle titta på storbildsutsändningen under måndagen.
Johan Lindén, kyrkoherde i S:t Thomas församling väntar på Domkyrkans trappa medan deltagarna i processionen läser Rosenkransbönen.Bild: Marika Anjou
Korgossarna som ledde processionen möttes av ett stort polisuppbåd som genrepade inför påvegudstjänsten.
”Heliga Maria, Guds moder, bed för oss syndare , nu och i vår dödsstund. Amen”, läste processionens deltagare i Rosenkransbönen utanför Domkyrkans port. Periodvis drunknade ljudet av oväsen från hovrande polishelikoptrar.
I folkmassan stod Edith Söderström och Charlotta Miller som båda kallar sig sekulära, men ändå rest från huvudstaden för att i flera dagar stanna i Lund.
– När jag såg en protestantisk kvinnlig präst hälsa på en katolsk präst i Domktyrkans entré fick jag hjärtklappning. Det här är en historisk händelse, sa Edith Söderström.
På måndag ser de livesändningen från Stortorget. Under söndagen planerade de att njuta av biskopsmössor av choklad.
Från Stockholm hade Irena Cienkowska och Michal Cienkowski rest med dottern Anna, 2 år. Bakom dem går Björn Larsson, som också han kommit hit från huvudstaden.Bild: Marika Anjou
Under sång tågade den katolska processionens deltagare in i Domkyrkan.Bild: Marika Anjou
Ett massivt polisuppbåd väntade utanför Domkyrkan. Polisens och säpos genrep inför påvegudstjänsten både syntes och hördes.Bild: Marika Anjou
Gå till toppen