Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjuksköterskestudenterna: ”Vi måste förbereda oss på orimliga arbetsförhållanden”

Sjuksköterskestudenter tvingas klara sig med fyra-fem timmars sömn mellan praktikpass. De omfattas inte av arbetstidslagen, och kan inte tacka nej till morgonpass efter sena kvällspass.

– Det känns som om inställningen är att vi måste förbereda oss på orimliga arbetsvillkor, säger studenterna Kajsa Lindahl och Sandra Zenthio som går sista terminen på sjuksköterskeutbildningen i Lund.
Sandra Zenthio och Kajsa Lindahl, båda 26 år, går snart ut som färdiga sjuksköterskor och kan välja mellan jobberbjudandena.Bild: Ingemar D Kristiansen
I januari går de ut som färdiga sjuksköterskor, och de är eftertraktade. Båda har redan varit på fyra-fem anställningsintervjuer vardera - och blivit erbjudna jobb varje gång.
Deras slutsats efter praktikerfarenheten är klar:
– Jag ser fram emot att jobba som sjuksköterska men jag är orolig för arbetsmiljön. För mig är det viktigt att välja en arbetsplats med bra känsla, där jag kan påverka schemaläggningen, säger Kajsa Lindahl.
Sjuksköterskeutbildningen har flera perioder med så kallad verksamhetsförlagd undervisning med handledare (vfu). Den som går i Lund kan få praktikplats i Lund, Landskrona eller Helsingborg med omnejd.
Det blir lite tid för sömn för den som först jobbat kväll till kl 21.30 följt av ett pass som startar 06.45. Både Kajsa Lindahl och Sandra Zenthio har haft delar av praktiken förlagd i Helsingborg.
– Eftersom jag bor i Malmö betyder det att jag kommer hem vid 22-22.30-tiden, ofta uppe i varv. Sedan måste jag ta ett tåg 05.14 för att hinna till morgonpasset, säger Kajsa Lindahl.
– Vissa sådana nätter har jag inte sovit mer än två-tre timmar, jag undrar hur det blir med patientsäkerheten under de förhållandena, säger Sandra Zenthio, som bor i Lund.
Ute på avdelningarna följer studenterna sin handledares schema. Anställda sjuksköterskor kan visserligen tacka nej till kvälls-morgonpass, eftersom det strider mot arbetstidlagarnas bestämmelser om dygnsvila. Men eftersom läget i den skånska sjukvården är ansträngt erbjuds ofta sådana skift, och många sjuksköterskor tackar ja för att det ger lång sammanhängande ledighet efteråt.
– Det är deras val, och som anställd kan jag bosätta mig där jag jobbar. Men vi studenter kan inte säga nej, säger Kajsa Lindahl.
Både Kajsa Lindahl och Sandra Zenthio har erfarenhet av stressig arbetsmiljö, efter tidigare jobb i restaurangbranschen. Kajsa Lindahl har jobbat på världskända Noma i Köpenhamn.
– Det värsta som kan hända om man gör misstag på en restaurang är att en gäst får fel mat för sent. I vården kan patienter få fel medicin, i värsta fall dö, säger Sandra Zenthio.
Ni måste varit medvetna om att jobb i vården kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och pendling?
– Vi har inget emot att gå upp tidigt, och visste att praktiken kunde ligga i Helsingborg, men inte de här omständigheterna , säger Kajsa Lindahl.
De två sjuksköterskestudenterna har tagit upp frågan med programansvariga.
Några gånger finns det en pedagogisk avsikt i att studenterna följer patienter från kväll till morgon påpekar Marianne Ahlner Elmqvist, programdirektör för sjuksköterskeutbildningen.
– Men det är olyckligt om det blir så ofta och det är inte meningen att de ska känna sig som en patientrisk, säger hon.
Klagomålen tas på allvar, försäkrar Marianne Ahlner Elmqvist. Samtidigt är vårdutbildningarna beroende av sjukvården för praktiken och villkoren bestäms i samförstånd.
– Om det blir problem med återhämtningstiden bör studenterna ta upp det med sina kliniska lärare ute på sjukhusen, säger hon.
Men Kajsa Lindahl påpekar att både hon och Sandra Zenthio har gjort det flera gånger – men utan resultat.
– Vi har mejlat flera gånger om det här till den kliniska läraren. Jag har också framfört det på ett personligt möte, säger hon.
På Vårdförbundet Student, som organiserar 11 000 vårdstuderande, känner man väl till skiftproblemen för sjuksköterskeelever på praktik.
– Detta är ett jätteproblem överallt, studenter måste ofta pendla långt till sin vfu-plats och får inte tid till återhämtning, säger ordföranden Viviana Lundberg som läser till sjuksköterska i Kristianstad.
– Vårt bästa tips är att studenter går till det fackliga ombudet på den avdelning där de praktiserar, visar schemat och frågar om ombudet skulle gå med på att jobba så. Om svaret är nej, ska inte heller studenten jobba de tiderna, säger Viviana Lundberg.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen