Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Familjens vrede efter Försäkringskassans brev om toalettdöden

Anhöriga till den 57-åriga kvinna som dog på Hansas handikapptoalett har fått ett brev från Försäkringskassan. "Trots att brevet är ställt till ett dödsbo beklagar de inte dödsfallet. De konstaterar bara att beslutet om minskad assistans står fast eftersom det inte har överklagats," säger Cecilia som var assistent till kvinnan.

Kvinnan dog på Hansas handikapptoalettBild: Johan Pihlemark
Den 57-åriga MS-sjuka kvinnan dog på Hansas handikapptoalett. Dödsfallet vållade stor uppmärksamhet.
Läs också Hon dog på toaletten - dagen efter beslut om minskad assistans
Kvinnan dog dagen efter att hon fått besked från Försäkringskassan om minskad assistans, just vid toalettbesök.
Nu har hennes närmast anhöriga fått ett nytt brev från Försäkringskassan. Ett brev som är ställt till dödsboet och som väcker stark vrede.
– Försäkringskassan skriver att det inte har inkommit några synpunkter och att de därför drar ner assistensen. Ingenstans beklagas dödsfallet, trots att de vet att brevet är ställt till ett dödsbo, säger Cecilia, som var personlig assistent till kvinnan fram till hennes död.
- Längre ner i brevet till dödsboet skriver Försäkringskassan att assistansen nu upphör. Men de visar ingen takt eller ton trots att de mycket väl vet vad som har hänt.
Hur har kvinnans anhöriga reagerat?
– De tycker att brevet är osmakligt. Både familjen och jag tycker att Försäkringskassan går för långt, säger Cecilia.
– Även om det finns en formalia som måste uppfyllas så hade det varit möjligt för Försäkringskassan att skicka med ett följebrev där dödsfallet beklagas.
Kvinnan hade väntat i tolv månader på Försäkringskassans beslut om assistans, som alltså kom dagen innan hon avled.
Susan Ottosen är pressekreterare på Försäkringskassan:
– Vi kan inte säga mycket mer än att vissa brev måste skickas för att det ska hålla vid en rättslig prövning. Vissa beslut måste se ut på ett visst sätt. Men jag vet att Försäkringskassan också har erbjudit ett möte med familjen, säger hon.
Gå till toppen