Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Förhoppningsvis blir det något bra av vi möts och tänker framåt”

Troende från hela världen är på Malmö Arena för att vara med när det skrivs historia. Nu är påven på väg till Malmö från Lund.

Eva-Lena Ströman och Sandra Stizzoli Strömquist.
– Påven kommer att se oss, vi har platser långt fram och vi ska vifta med flaggan och ropa Francisco, Francisco, säger Sandra Stizzoli Strömquist, som själv är född i Argentina men nu bor i Örebro och jobbar som spansklärare. – Jag är mycket stolt över att påven kommer från Argentina, den första påven som inte är europé. Jag är född katolik men främst tror jag på honom, han är öppen för nya idéer och jag tror att många unga vaknar till och vill lyssna på honom. – Han lyssnar också på dem, och han vill vara med vanligt folk. Eva-Lena Ströman är argentisk “ i själen”, främst för att hon älskar brittisk rock som är populär i Argentina och har många vänner i landet.
Anne-Laure Gacon, Jovita Janusauskaite och Evelina Kulcinskaja kom till Malmö Arena tillsammansBild: Lars Brundin
Jovita Janusauskaite från Litauen och Anne-Laure Gacon från Frankrike är båda studenter i Lund, svenska Evelina Kulcinskaja bor i London men är på besök hemma med anledning av påvebesöket. De känner varandra för att de går i samma kyrka i Lund, dominikanernas kapell.
– Vi ville komma för att detta är ett historiskt ögonblick, och väldigt viktigt för att vi tillsammans minns reformationen, säger Evelina Kulcinskaja.
– Det som hände var ingen bra sak, men förhoppningsvis blir det något bra av vi möts och tänker framåt, fortsätter hon.
– Det är väl också allra första gången som påven besöker ett protestantiskt evenemang. Vi gör inte saker på exakt samma sätt men det är bra att vi förenas i att vi tror på Jesus, säger Anne-Laure Gacon.
Hesam Sorkhpour har kommit till Malmö från Uppsala.Bild: Lars Brundin
Hesam Sorkhpour studerar till katolsk präst i Uppsala och har kommit med sin studentgrupp för att se påven, först på Arenan och sedan i tisdagens mässa. Han ser fram emot den gemensamma samlingen.
– Påven är ju mycket öppen för idéer.
Sonia Guaman och Pablo Guillermo ska även gå i mässan imorgon, tisdag.Bild: Lars Brundin
Sonia Guaman och Pablo Guillermo kommer ursprungligen från Ecuador, men tillhör den katolska församlingen i Huddinge.
– Vi är många från vår församling som kommit idag, med buss. Vi ska också gå i mässan imorgon, säger Sonia Guaman.
– Vi ville komma för att vi är troende och påven är en så viktig person.
Från Oslo kommer Anita Hedén Johnsen och Helga Koinegg.Bild: Lars Brundin
Anita Hedén Johnsen, verksam i Svenska kyrkan i Oslo och Helga Koinegg, från katolska kyrkan i samma stad, har just shoppat böcker, en Lutherkasse och Luther-godis.
– Det här godiset måste vi spara och ge till våra katolska vänner, säger Anita Hedén Johnsen.
– Vi tillhör en ekumenisk organisation som heter Focolare, så vi ville komma hit. Enheten växer långsamt fram om man har respekt för motparten, fortsätter hon.
– Det är verkligt stort att påven kommer just till ettsådant här arrangemang, det visar hur viktigt det är med samarbete, säger Helga Koinegg.
Luthergodis tillsammans med böcker, helgonbilder och tygpåsar med Martin Luthers ansikte är några av de saker som säljs på Malmö arena idag.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen