Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett historiskt besök i Sverige – följ Franciskus dagar i Skåne här

Våra reportrar och fotografer rapporterar under hela dagen och morgondagen från påvens besök. Det här hände - minut för minut.

19.45 Påvens bil i närheten av Igelösa

Påvens natthärbärge blir, som DN avslöjat, den kombinerade forskningsanläggningen och katolska centrat Igelösa Life Sciencies norr om Lund. Samma bil som påven tidigare åkt i under dagen fångades på bild i närheten av Igelösa strax innan klockan 20.00 på måndagskvällen.
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson

19.30 “ En lång, fullspäckad, underbar och uppmuntrande dag”.

På en presskonferens på kvällen summerade Martin Junge, generalsekreterare i Lutherska världsförbundet, dagen som “lång, fullspäckad, underbar och uppmuntrande”.Vatikanens ansvarige för ekumeniska relationer, Kurt Cardinal Koch, betecknade det som en nystart efter 500 år av religiöst groll.Den svenska ärkebiskopen Antje Jackelén fick frågan av en journalist om hon kände sig väl behandlad i en samling kyrkliga ledare, som inte tillåter kvinnor att vara präster.
– Jag upplever oftare att det bland kyrkans ledare finns en nyfikenhet och en respekt för kompetens, än motsatsen, svarade Jackelén.– I praktiken kommer vi väl överens – men sedan är det inte alltid är den enklaste saken att vara kvinna.
Den svenske katolske biskopen Anders Arborelius gladdes åt mötet och sammanfattade resultatet med ett citat från påven Franciskus, när han lämnade sitt manus och manade till “the revolution of tenderness”, ömhetens revolution.

18.55 De religiösa ledarna tog farväl av publiken i Malmö Arena

Evenmanget på Malmö Arena är slut. Påven och de lutherska ledarna tar samma runda i den lilla bilen innan de lämnar Arenan, nästan en timme senare än schemat, inför en fortfarande ivrigt vinkande publik.
När de tusentals ur publiken lämnar Arenan kan det bli köer både på vägar och på stationen.

18.40 Löfven talar om ljusglimtar

Statsminister Stefan Löfven är den sista talaren på Malmö Arena. Han talar om ljusglimtar, framsteg i klimatförhandlingarna, framsteg i politiska förhandlingar. Och att detta ekumeniska möte är en sådan stråle av ljus som inger optimism.
Statsminister Stefan Löfven var den sista talaren på Malmö Arena.Bild: Lars Brundin

18.25 Biskop från Aleppo avslutar arrangemanget i Malmö Arena

Arrangemanget i Arenan avslutas med ett tal av biskopen Antoine Audo från den katolska församlingen i Aleppo.På storbildsskärmen visas flygbilder över sönderbombade städer i Syrien.

18.15 Franciskus manar alla att inte förtvivla

Bild: Lars Brundin
Franciskus talar också om situationen i Syrien “där även fundamentala rättigheter trampas på” och manar alla att inte förtvivla utan fortsätta arbetet. Påvens tal får varma applåder.
Sen är det dags för underskrivandet av den gemensamma deklarationen om utökat samarbete mellan Caritas och det lutheranska World Services.

18.02 Påven talar om kristnas speciella ansvar

Nu talar påven, hans tal översätts till engelska.
Han tackar de två hjälporganisationerna för deras samarbete i en värld som "slits sönder av krig och konflikter”.
"Vår livsstil och våra handlingar måste alltid vara i överensstämmelse med vår tro. Som kristna har man ett särskilt ansvar", säger påve Franciskus.
Påven har lyssnat noga på de olika hjälparbetarnas vittnesmål, och kommenterar och prisar vars och ens arbete och engagemang, med både allvar och med humor.
Han betonar också det kristna ansvaret för att möta marginaliserade och utstötta i världen.

17.45 Talar om att det är slut på hat i religionens namn

Biskop Munib Younan håller ett passionerat tal om hur konflikter drabbar civilbefolkningen. "Ingen mer främlingsfientlighet, inget mer hat i religionens namn."
Munib Younan har ett speciellt perspektiv i flyktingfrågan, som barn till palestinska flyktingar i Jerusalem.

17.20 Samarbetsavtal undertecknas

Påven på plats i Malmö Arena.Bild: Lars Brundin
Kvällens formella tecken på enigheten är att ledarna för de två biståndsorganisationerna World Service och Caritas skriver under en deklaration om närmare samarbete. Under kvällen komer olika medarbetare i Caritas och World Service att vittna om arbetet i flyktingsläger i Burundi, med fredsprocessen i Colombia, och i fattiga byar i Indien.

Live-tv: Påven besöker Malmö Arena

17.10 Junge pratar om att vända den nya enigheten ut mot världen

Martin Junge, generalsekreterare i Lutherska världsförbundet, förklarar att han är överväldigad och glad över att vara i Malmö Arena, efter ceremonin i Lund, men att det nu är dags att vända den nya enigheten ut mot världen.
Bakom arrangemanget i Arenan står Lutherska världsförbundets biståndsorganisation World Service och den katolska hjälporganisationen Caritas. Biljettintäkterna går till hjälp åt flyktingar från Syrien.

17.00 Påven vinkar och publiken jublar

Påven på Malmö Arena.Bild: Lars Brundin
I en liten bil körs påven Franciskus runt hela golvet i arenan, och vinkar åt publiken som står upp och filmar med sina mobiler.
Biskop Munib Younan, ordförande i Lutherska världsförbundet och generalsekreteraren Martin Junge kom också tillsammans med påve Franciskus.Det jublas som på en rockkonsert, fast här är det ett Laudate som är bakgrundsmusik och inga rockriff.
Publiken klappar i händerna och ropar “papa Francesco”, hejaramsor på spanska kommer från andra hörn i Arenan.
I en liten bil körs påven Franciskus runt hela golvet i arenan.Bild: Lars Brundin

16.55 Påven anländer till Malmö Arena

Strax innan klockan 17 anlände påve Franciskus till Hyllie och Malmö Arena. Under resan från Lund har flera vägar varit avstängda och långa köer har bildats i trafiken.
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson

16.50 Förväntan är hög i en nästan fullsatt Malmö Arena

Arenan är nu fylld nästan till sista plats. Bara på de översta läktarna finns tomma platser, på scenen och förväntan börjar svirra i lokalen.
I väntan på att kvällens superstjärna ska anlända får publiken på Malmö Arena ett program med olika artister, först Cirkus Cirkör som uppträder till musik av Avicii-medarbetaren Sandro Cavazza. Temat på Arenan är Across borders, och flyktingssituationen i världen. På storbildsskärmen visas nu ett svallande hav.
Tensta gospelkör agerar förband till operasångaren Malena Ernman.

15.50 Jubel från Arenan - tusentals väntar på påvens kvällsbön

Också från Malmö Arena stiger jublet - där har flera tusenpersoner samlats för att se kvällsbönen i direktsändning. Arenan är nu nästan fullsatt med förväntansfulla besökare från olika församlingar i Sverige, och även från andra länder.
Vår reporter Karin Zillén och fotograf Lars Brundin finns på plats under ceremonin, som börjar klockan 16.40.
Läs också "Förhoppningsvis blir det något bra av vi möts och tänker framåt"
Tusentals personer har nu samlats på Malmö arena i väntan på gudstjänsten i kväll.Bild: Karin Zillén

15.46 Löfte om samarbete undertecknas: "Ett historiskt ögonblick"

Läs också Se bilderna från påvens gudstjänst i Lunds domkyrka
De ekumeniska samtal som inleddes 1967 har resulterat i ett dokument med fem gemensamma åtaganden som Munib Younan och Franciskus nu ska underteckna å sina respektive kyrkors vägnar.
– Vi lovar att arbeta tillsammans, att i första hand hantera situationer i ett perspektiv av enhet i stället för splittring, säger Dirk Lange.
De två kyrkoledarna skriver under sina åtaganden att arbeta i sämja.
Hela kyrkan brister ut i en applåd. Detta är ett historiskt ögonblick.
”Ett historiskt ögonblick”, kyrkoledarna skriver under sina åtaganden att arbeta i sämja.Bild: Hussein El-alawi
Påve Franciskus under den ekumeniska mässan i Lunds domkyrka.Bild: Jonas Ekströmer/TT

15.40: "Här på torget kan jag känna mig som en del i något större"

Juliia Matiiasevyeh från Ukraina var en av hundratals som tittat på gudstjänsten på storbildsskärm på Stortorget.– Jag tror det är viktigt att påven kommer till Sverige och på sikt hoppas jag att protestanter och katoliker enas igen. Här på torget kan jag känna mig som en del i något större. Vi behöver en framtid i fred, sa hon.Bild: Sandra Henningsson

15.35: Hundratals samlade på Stortorget för att se gudstjänsten

Bild: Sandra Henningsson

15.30 Oväntade påveprotesten i Lund: "Det är inte kristet att äta kött"

Utanför järnvägsstationen i Lund, några hundra meter från Domkyrkan, välkomnade fem veganer, utklädda till nunnor, påve Franciskus.
Deras välkomnande bestod i uttalandet att ”industrialiserad djurhållning och köttätande går emot” den kristna tron på kärlek och godhet.
De fem nunnorna är medlemmar i organisationen Peta.
– Vi vill, liksom påven, värna om djurens välbefinnande och säger därför nej till allt köttätande, säger Harriet Barcloy som kommit till Lund för att demonstrera, dock ej utklädd som nunna.
Utklädda nunnor protesterade mot köttindustrin.Bild: Sandra Henningsson

15.12 Franciskus talar i Domkyrkan: "Gemensam resa mot försoning"

Just nu talar påven i Lunds domkyrka:
– Som katoliker och lutheraner har vi gjort en gemensam resa mot försoning. Nu, i samband med högtidlighållandet av minnet av reformationen 1517, har vi ett nytt tillfälle att slå in på en gemensam väg, säger Franciskus.

14.59 "Vi mötte påven - han var bara två meter bort"

14.53 Ärkekonservativa katoliker protesterar: "Hur kan firandet av en revolt ge enhet?"

Ett drygt tiotal representanter för det konservativa katolska Fatima-nätverket tågade vid tvåtiden till Kyrkogatan för att protestera mot firandet av reformationens 500-årsdag.
”Hur kan firandet av en revolt ge enhet” var ett av deras slagord.
På sin hemsida skriver nätverket att gudstjänsten i Domkyrkan är "en vanhelgande liturgi, utförd av lutheranska lekmän som hävdar sig vara präster och biskopar i de heliga apostlarnas efterföljd."
Dock kommer rörelsen i Lund att ha "ett team av modiga medlemmar och funktionärer som ska göra sitt bästa för att motverka dessa förolämpningar och stå upp för de trosdogmer som nästan gått förlorade i den moderna världen".
Protester mot påvens historiska närmande till den protestantiska kyrkan framfördes av ett tiotal demonstranter från det konservativa Fatima-nätverket.Bild: Kalle Kniivilä

14.42 "Tack för de insikter vi fått genom reformationen", säger påven

Påven, hans kardinaler och biskopar, den manstarka delegationen från Vatikanen och alla de övriga katolikerna läser med i bönen som Lutherska Världsförbundets ordförande förestavar.
– Tack, O Gud, för de många vägledande teologiska och andliga insikter som vi alla har fått genom Reformationen.
Det är ”återupptäckten av evangeliet” de tackar för. Att Martin Luther lärde kristenheten läsa bibeln på ett nytt sätt, om man så vill.
Men ändå: att tacka Gud för Luther är svårsmält för en katolik. Det som nu händer i Lunds Domkyrka har aldrig hänt förut.
Påve Franciskus under den ekumeniska mässan i Lunds domkyrka.Bild: Jonas Ekströmer/TT

14.41: Sydsvenskans och HD:s Daniel Rydén rapporterar inifrån Domkyrkan

14.17. Framme vid domkyrkans altare står nu två höga prelater och väntar: ärkebiskop Antje Jackelén och Sveriges katolske biskop Anders Arborelius.
Snart kommer gästerna. Välkomna säger ärkebiskopen.
"Hälsa på varandra!" uppmanar ärkebiskopen. Alla skakar hand med de kringsittande.
Framför altaret i domkyrkan står fyra stolar: en för biskop Munib Younan från Jerusalem, Lutherska världsförbundets ordförande, en för kardinal Kurt Koch, ledare för påvens råd för kristen enhet, en för Martin Junge, pastor från Chile och generalsekreterare i Lutherska världsförbundet, och en för påve Franciskus.
Bild: Hussein El-alawi
14.23. Påvebesöket” upphör i samma ögonblick som den vitklädde nu träder in genom kyrkporten. Om Franciskus var en superkändis där ute så är han en i gänget här inne.
Om biskop Munib Younan å andra sidan kan gå obemärkt genom Lunds gator när han vill, så är Lutherska Världsförbundets ordförande jämbördig med ”Kristi ställföreträdare”(en av påvens titlar) här inne i Lunds domkyrka.
Idag är det Reformationsdagen. Världens lutheraner inleder 500-årsminnet av Martin Luthers uppror – med en gudstjänst i den stad där Lutherska världsförbundet bildades. Påve Franciskus är här som medverkande.
14.32. Några steg bakom franciskus går den kanadensiske prästen Dirk Lange. Han är professor i teologi vid Luther Seminar i St Pauls, Minnesota, USA. Det är Lange som har ansvaret för det som nu utspelar sig i Lunds Domkyrka.
Han ledde arbetsgruppen som utformade denna gemensamma gudstjänst. I två och ett halvt år höll teologerna på.
Och resultatet? Ombedd att ge en kort beskrivning svarar Dirk Lange:
– Det här handlar om att säga tack och förlåt. Och att lova att gå vidare i en anda av enhet, inte splittring.

14.30: Gudstjänsten i Domkyrkan inleds

Här finns hela vår bildbevakning av gudstjänsten i Lunds domkyrka:
Läs också Se bilderna från påvens gudstjänst i Lunds domkyrka
SVT sänder direkt från Domkyrkan, en sändning som kan ses här.

14.25: Promenad genom Lundagård

Nyss avslutades mötet mellan Sveriges kungapar och påven Franciskus i Kunghuset i centrala Lund.
Redan har statsminister Stefan Löfven med fru Ulla, samt kulturminister Alice Bah Kuhnke och utrikesminister Margot Wallström gjort promenaden utefter "filosofgången", grusvägen som leder mellan Kungshuset och Domkyrkan.
Påvens vita dräkt skymtade i den mörka trappan - där Karl XII en gång ska ha ridit upp med häst - och stannade till och vinkade.
Han möttes där av sex barn, som ska ledsaga dignitärerna på den korta promenaden. Påven har med sig blommor som de överlämnar till påven och kungaparet.
'Under promenaden stannade påven och hälsade på några av dem som samlats. Sång hördes, liksom rop på ”Papa, papa”. Uppflugna stod - på studentikost Lundamanér - också ett par utklädda fejkpåvar, dagen till ära.
Påve Franciskus, drottning Silvia och Kung Carl Gustaf vid Kungshuset i Lund.Bild: Jonas Ekströmer/TT

14.24: Bilden från påvens möte med kungaparet

Påve Franciskus, tolken Georges Salas, drottning Silvia och Kung Carl Gustaf i Kungshuset i Lund.Bild: Jonas Ekströmer/TT

14.15: Jackelén och Arborelius i väntan på påven

Bild: Hussein El-Alawi
Framme vid domkyrkans altare står nu två höga prelater och väntar: ärkebiskop Antje Jackelén och Sveriges katolske biskop Anders Arborelius. Snart kommer gästerna. Välkomna säger ärkebiskopen.
Hälsa på varandra! uppmanar ärkebiskopen. Alla skakar hand med de kringsittande.

14.00: Sändning från Lundagård med påven, kungen och drottningen

Påve Franciskus anländer till Kungshuset i Lund för ett möte med kungaparet.Bild: Jonas Ekströmer/TT
LUND 20161031Drottning Silvia och kung Carl Gustaf väntar vid Kungshuset i Lund för att ta emot påve Franciskus.Foto:Jonas Ekströmer / TT kod 10030Bild: Jonas Ekströmer/TT

13.50: Påven anländer till Lund

Bild: Kalle Kniivilä
En bilkortege med poliseskort körde Bytaregatan fram strax efter halv två. Kortegen kom från Grand hotel, men vilka personer som satt bakom de tonade glasrutorna gick inte att se. Påvens mörkgrå Fiat, som han färdades med från flygplatsen, fanns dock inte med bland bilarna.
Läs också Påven som landade

13.30: Lugnt utanför Kungshuset

Mycket folk i duggregnet i Lundagård, i väntan på påven och kungen.Bild: Bengt Arvidson

13.04: Väntan och förväntan inne i Domkyrkan

Mässan börjar först klockan 14.30, men redan fylls Domkyrkan på med gäster.
Ännu är det en timme kvar tills gudstjänsten i domkyrkan ska börja, men gästerna är redan på plats.
Lundabiskopen Johan Tyrberg är nervös, men allra mest nervös av alla i katedralen är nog Dirk Lange, kanadensisk präst och professor i systematisk teologi vid Luther Seminar i St Pauls Minnesota. Varför är Lange så nervös?
Jo, det är han som ansvarar för utformningen av de nittio minuternas luthersk-katolskj gudstjänst som snart ska börja.
I nästan tre år ledde Lange den grupp av teologer som förhandlade fram denna gemensamma ekumeniska gudstjänst.
– Jag var församlingspräst en gång i tiden och vet hur viktigt det är att allt klaffar, säger Dirk Lange.
Teologen och prästen Dirk Lange, som varit ansvarig för det tre år långa arbetet med att ta fram gudstjänstens innehåll.Bild: Daniel Rydén
Läs mer om vad gudstjänsten handlar om i vår genomgång:
Läs också De historiska nyheterna döljer sig i påvens agenda för gudstjänsten
Här är fler bilder från vår reporter Daniel Rydén som är på plats i kyrkan:
Förberedelser inför påvens ankomst och mässan som börjar klockan 14.30 i Lunds domkyrka.Bild: Daniel Rydén
Bilder inifrån Domkyrkan i Lund, där cirka 700 utvalda gäster väntar på påvens ankomst.Bild: Daniel Rydén
Bilder från Domkyrkan i Lund, där cirka 700 utvalda gäster väntar på påvens ankomst.Bild: Daniel Rydén

13.03: Se bilder inifrån påvens plan

Talade med journalister: "Ett väldigt viktigt besök, mycket speciellt inom ekumenikens område".

12.35: Domkyrkans dörrar öppnas

– Nu är dörrarna till domkyrkan öppna och gästerna tågar snabbt in. Kören värmer upp med Blinka lilla stjärna, rapporterar vår reporter Daniel Rydén.

12.15: Tungt avslöjande

Skåne har redan en riktig Påve – och hon är student i Malmö:
Läs också Skåne har redan en riktig Påve

11.40: Påven på E22

På väg norrut. Här passerar påvens kortege Lunds södra på väg från Malmö airport. Påven åker i den tredje bilen.
Bild: Patrick Persson

11.30: Publiken väntar i Lund

Åskådarna har börjat samlas vid Lunds domkyrka inför påvens gudstjänst i eftermiddag:
Läs också ”Detta är viktigt att se”

11.10: Påven lämnar flygplatsen i en Fiat

Påve Franciskus och statsminister Stefan Löfven fick ett samtal på tu man hand (nästan) innan påven åkte vidare mot nästa destination.

10.57: Påveflighten har landat!

Efter en stunds taxande stannade planet framför trappan exakt klockan 10.48. Med på planet fanns, förutom många av påvens medarbetare, även 70 journalister.
På plattan och från planets cockpit vajade två flaggor, den ena svensk och den andra ytterst sällan sedd på våra breddgrader: Vatikanens gulvita fana.
Påve Franciskus och statsminister Stefan Löfven (s).Bild: Emil Langvad/TT
Väntade på landningsbanan gjorde bland andra kulturminister Alice Bah Kuhnke, statsminister Stefan Löfven med fru, Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén och många företrädare för katolska kyrkan i Sverige.
Klockan 10.51 klev påve Franciskus med försiktiga steg nedför trappan. Först ut att hälsa var statsministern.
Löfven och Franciskus stannade därefter kort till på röda mattan för att höra en musikkår framföra Vatikanstatens nationalsång, ”Inno Pontificale” av Charles Gounod. Därefter följde ”Du gamla du fria” och en militärmarsch.
Påve Bergoglio är 79 år gammal och den 266:e påven i ordningen sedan Petrus grundade den kristna kyrkan i Rom runt år 50 e Kr.
Efter ett kort möte med statsministern kommer påven och övriga deltagare att färdas i kortege till Lund, där ett möte med kungafamiljen står på tur.

10.40: Påven landar på Sturup

Vi sände direkt från Malmö airport när påven kom till Sverige. Här kan du se sändningen i efterhand:
Strax efter klockan 10.40 tog planet från Alitalia mark på Sturup.
Bild: Patrick Persson

10.30: Stefan Löfven om påven: ”Oerhört betydelsefullt för Sverige”

Statsministern ger just nu en kort intervju på flygplatsen i Sturup.
– Jag ser påven först och främst som en religiös ledare, men det är oerhört bra att han engagerar sig för fattiga och utsatta.
Han kallar också besöket "oerhört betydelsefullt för Sverige".
Statsministern väntar just nu på att påveplanet ska landa.Bild: Bengt Arvidson

10.19: Statsminister Stefan Löfvens kortege anländer till Sturup

Statsministern är på plats. Enligt uppgift från Swedavia beräknas påvens plan landa 10.42.
Kortegen (det är bilarna i bakgrunden) anländer till landningsbanan.Bild: Görel Svahn
…och så här funderade kommenderingschef Mats Karlsson inför evenemanget i Lund för en vecka sedan:
Läs också Fyra utmaningar när påven ska säkras

10.00: Musikåren övar, trappan är framdragen ... och Der Papstflieger närmar sig Östersjön

Att det officiella Sverige tar Franciskus besök på största allvar är tydligt. Om ni inte har läst artikeln än, kan ni kolla in den officiella gästlistan till gudstjänsten i Domkyrkan senare idag, som Sydsvenskan publicerade för ett par dagar sedan.
Så här ser det ut just nu på plattan på Sturups flygplats.
Och ja, "Der Papstflieger" är tyska för "påveplanet".
Hedersvakten ställer upp sig.Bild: Görel Svahn

09.25: Röd matta, musikkår och poliser på taken

Förväntan stiger på Sturups flygplats inför påvens landning om ungefär en och en halv timme, och inom kort kommer en röd matta att rullas ut på platsen där påvens plan ska taxa in.
– Det här är det största som hänt i modern tid på Sturups flygplats, fast Zlatan har varit här, säger flygplatsbolaget Swedavias presschef Ulf Wallin till Sydsvenskans reporter Görel Svahn, som är på plats.
Livgardets Dragonmusikkår på Sturup.Bild: Görel Svahn
I mottagandet deltar Livgardets Dragonmusikkår - som kommer att spela nationalsångerna för såväl Sverige och Vatikanstaten - och en hedersvakt från Södra skånska regementet att delta.
– Påven kommer att tas emot av Stefan Löfven. De kommer sedan att ha ett enskilt samtal i ungefär en kvart, innan de färdas i kortege till Lund, rapporterar Sydsvenskans reporter.
Runt 30 journalister är på plats, och ytterligare 70 färdas med påvens plan från Rom.
Gott om journalister på Malmö airport.Bild: Görel Svahn

09.00: Förväntan på Sturup

Vi träffade taxichauffören Christian Anghel, som ser fram emot påvebesöket.

Måndag 08.25: Planet har lyft

Påven inledde sin resa mot Sverige.

Söndag 13.30: Påven om sin resa

Dagen före avfärden till Skåne twittrade påven om sin resa:
Gå till toppen