Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Humanisterna kritiska till påvebesöket

Katolska kyrkan respekterar inte grundläggande mänskliga rättigheter. Det menar föreningen Humanisterna, som anser att påvebesöket både kan kritiseras och uppmuntras.

I lördags genomförde Humanisterna en manifestation i Lund. Tio teser för en human kyrka tejpades upp på Domkyrkans port.
Tilltaget var naturligtvis en blinkning till reformatorn Martin Luther, som enligt myten spikade upp sina 95 teser på kyrkporten i Wittenberg 1517.
Luthers teser handlade om avlaten och människans förhållande till gud.
Så här lyder Humanisternas teser:
1. Ge kvinnor samma rättigheter som män. Kvinnor inom katolska kyrkan får inte bli präster, biskopar eller påvar.
2. Ge hbtq-personer samma rättigheter som andra. Hbtq-personer har inte rätt till äktenskap inom katolska kyrkan.
3. Respektera barns religionsfrihet. Spädbarn döps till medlemmar i katolska och Svenska kyrkan vid en ålder då de varken kan ge samtycke eller avstå.
4. Respektera kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar. Katolska kyrkan motarbetar abort.
5. Sluta motarbeta preventivmedel. Katolska kyrkan motarbetar kondomer och andra preventivmedel och har därmed bidragit till spridningen av bland annat hiv.
6. Respektera alla människors rätt att bestämma över sitt eget liv. Katolska och Svenska kyrkan är mot dödshjälp.
7. Polisanmäl övergrepp på barn. Katolska kyrkan har länge praktiserat enbart intern utredning av prästers barnövergrepp.
8. Sluta blockera livräddande forskning. Katolska kyrkan motarbetar stamcellsforskning.
9. Sluta låtsas att någon människa kan vara ofelbar. Påven kan välja att uttala sig "ex cathedra" och hävdar då att han är ofelbar.
10. Ta eget ansvar i stället för att basera moral på övernaturliga föreställningar. Kyrkan menar att moralen är given av en Gud.
Magnus Timmerby är ordförande för Humanisterna Syd. Hans kritik går ut på att kyrkorna inte visar att de menar allvar med sitt tal om mänskliga rättigheter.
– Det gäller både den katolska kyrkan och den lutherska. Franciskus har visserligen sagt fina ord men inte förändrat kyrkan i grunden. Till den svenska kyrkans försvar kan dock sägas att det är en av de mest progressiva kyrkorna i världen. Det är bara tre av teserna som stämmer in på den.
Och på vilket sätt tycker ni att påvebesöket kan uppmuntras?
– Det är en chans för svenska kyrkan att trycka på den katolska att jobba hårdare för jämställdhet och mänskliga rättigheter. I radion idag hörde jag ärkebiskop Antje Jackelén säga att hon skulle ta upp frågan om jämställdhet och hbtq med företrädare för katolska kyrkan. Men samtidigt sa en tjänsteman från Vatikanen att bara det faktum att hon är kvinna kan försvåra dialogen.
Humanisternas teser plockades raskt ner från Domkyrkoporten av personal från Svenska kyrkan.
Läs alla artiklar om: Påven i Skåne
Gå till toppen