Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Samiska gatunamn på gång i Arjeplog

Kommunfullmäktige i Arjeplog har beslutat att börja skylta gatunamnen på samiska. Finansieringen ska bara lösas först. ArkivbildBild: Jurek Holzer/TT
Arjeplog ser ut att bli den första kommunen i landet att införa gatunamn och gatuskyltar på samiska. Sedan tidigare skyltar många kommuner sina ortsnamn på samiska, men kommunfullmäktige i Arjeplog har nu beslutat att utöka skyltningen, rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.
– Jag tror det är viktigt i samiska samhällen att också skapa en samisk miljö, att i samiska områden markera att samiskan finns runt omkring en, säger Lars-Nila Lasko (L), som är den som drivit förslaget.
Kostnaden beräknas bli 800 000 kronor och förslaget genomförs under förutsättning att man har full finansiering via externa medel, enligt Sameradion och SVT Sápmi.
Gatorna kommer att skyltas både med sina svenska och samiska namn, och enligt Lars-Nila Lasko kan det ta upp till tre år innan detta är på plats.
Gå till toppen