Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

MFF:s vd Niclas Carlnén om tv-pengarna: ”Vi ifrågasatte skillnaden”

Malmö FF har de två åren i Champions League mött fyra av de fem lagen som fick mest pengar från Uefa för säsongen 2015/2016. ”Där ser man att det är bra att möta Malmö FF” skämtar klubbens vd Niclas Carlnén.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.Bild: PETTER ARVIDSON
För det är ju det omvända förhållandet man måste reflektera över.
– Vi har fått en extrem lottning med fantastiska fotbollslag rent sportsligt. Hade vi fått ett annat motstånd, hade vi förmodligen presterat bättre. Man kan inte få bättre motstånd än vi fick. Ser man till årets grupper finns det några där det kunnat gå riktigt bra för oss, säger Niclas Carlnén.
Läs också Så många miljoner fick MFF av Uefa för Champions League
Och när det nu är dags för ett nytt försök i sommar, ser Niclas Carlnén gärna en annan utdelning - även om han gärna tar det där femte laget i årets ekonomiska toppliga.
– Jag skulle gärna ta ett engelskt lag och två lag som är lite sämre om vi skulle ta oss in en tredje gång, säger Niclas Carlnén och tillägger med eftertryck:
– Marginalerna är väldigt små. Kan vi ta oss till playoff är det en fantastisk framgång. Då vet vi att det blir europeiskt gruppspel nästa höst i åtminstone Europa League. Det gäller att leverera i de matcherna, men fördelen vi har nu är att vi blir bättre seedade.
Att MFF skulle få bättre utdelning för själva deltagandet i Champions League andra året och att framgångar i matcherna också skulle ge mer pengar, var förutsättningar som alla visste i förväg. Totalt fick alltså MFF 20,5 miljoner euro från Uefa för 2015/2016, jämfört med 19,1 miljoner euro för 2014/2015.
Det som överraskade MFF var att utdelningen från den så kallade marknadspolen i stället blev sämre. Uefa har inte varit så där väldigt öppna och tydliga ens mot föreningarna vad som gäller alla gånger.
Till slut fick MFF cirka två tredjedelar i marknadspengar - i praktiken tv-pengar - mot första året. Knappt 5 miljoner euro mot cirka 7,4 första året.
– Vi ifrågasatte skillnaden. Uefa förklarade det med att man första året räknade Skandinavien som en marknad och eftersom inget danskt eller norskt lag kvalade in fick vi hela potten.
Inte heller andra året kvalade danskarna eller norrmännen in, men nu var reglerna annorlunda.
– Nu räknade man varje rättighetsförsäljning - det vill säga varje land - för sig. Och när de inte kvalade in till Champions League, gick deras pengar till den centrala potten som sedan fördelades mellan alla de 32 Champions League-lagen i somras och då blev ju vår andel mycket mindre, förklarar Niclas Carlnén.
I gengäld fick MFF mer för själva deltagandet och för segermatchens bonus. Så sammantaget blev alltså ersättningen från Uefa större.
Gå till toppen