Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En annorlunda natt i Igelösa

Dagen efter den påvliga övernattningen ter sig livet som vanligt igen i den idylliska byn Igelösa utanför Lund. Endast en avspärrningsskylt och några poliser skvallrar om att en mycket ovanlig natt har passerat.

Eva Andersson får ofta frågan "Var ligger Igelösa?" - Nu vet alla det, säger hon.Bild: Sandra Henningsson
Det kan inte ha blivit många timmars sömn för den 79-årige påven Franciskus som höll ett högt tempo under måndagen. Först vid elvatiden på kvällen hörde Eva Andersson, som bott i byn i 37 år, kortegen med alla bilar på väg till Igelösa Life Science där påven till sist fick sin nattvila. Bilarna körde snabbt förbi på landsvägen, alldeles utmed Eva Anderssons hus.
– Jag hade tänkt ta en bild på påven genom köksfönstret, men jag hann aldrig, berättar hon.
Tre fasaner pickar i åkermarken på andra sidan vägen. En bit bort ligger Svenstorp slott inbäddat bland höga träd. Egentligen hade det varit mer passande för påven att bo där, funderar Eva Andersson.
– Fast kanske hade det varit svårt för polisen att hålla koll där borta, säger hon.
Dagen efter påvens besök i IgelösaBild: Sandra Henningsson
På grusplanen utanför Igelösa Life Science släntrar några poliser mot sina bilar med packning hängande på axlarna. De ser avspända ut. Uppdraget är slutfört, påven är på väg hem till sin egen sängkammare.
Life Science Center i IgelösaBild: Sandra Henningsson
Fast alla poliser har ännu inte tjänstgjort klart. Vid gallergrinden står en beväpnad polis och iakttar oss noga. Vi frågar om thoraxkirurgen Stig Steen som låtit bygga upp forskningsanläggningen med det katolska centret är anträffbar.
Det är mycket vi vill veta. Hur gick arrangemanget med påveövernattningen egentligen till? Fick Franciskus en god nattsömn och vad erbjöds han till frukost? Rimligen bör Stig Steen veta, om han är där.
Polisen lyssnar, försvinner i väg och återkommer strax med nedslående besked: det råder strikt tystnadsplikt på Igelösa Life Science. Har vi frågor ska vi vända oss direkt till Vatikanen.
Vi kör tillbaka till den byn där Eva Andersson står i sin trädgård med katten Nisse.
– Och jag som hade bäddat rent åt påven så fort jag fick höra att han skulle sova här, skojar hon.
Själv har Eva Andersson aldrig sovit så tryggt i Igelösa som natten mellan måndagen den 31 oktober och den 1 november.
– Det har ju kört polisbilar här hela tiden, säger hon.
Gå till toppen