Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förskola töms av säkerhetsskäl – föräldrar hotas av knarklangare

Knarklangare hotar föräldrar som ska hämta barn på Malmöförskola. Nu tvingas föräldrarna hämta barnen i Folkets park – för att slippa hot från langarna.

I rondellen vid Kristianstadsgatan och Södra Parkgatan sker knarkförsäljningen öppet.Bild: Patrick Persson
På Källans förskola på Södra Parkgatan går 17 barn i åldern tre till fem år.
Ulla Sundin tillträdde som förskolechef på Källan i våras. Sedan dess upplever hon att narkotikahandeln utanför dörren har ökat ordentligt.
– Vi ligger precis vid rondellen som allmänt kallas knarkrondellen. Den gör skäl för namnet, säger Ulla Sundin.
– Det blir mer och mer. Ett gäng försäljare vill gärna vara vid dörren in till förskolan.
Fönstren ut mot gatan har täckts över med plastskydd för att barnen ska slippa se knarkhandeln.
Men problemen har bara kommit närmare och blivit alltmer akuta.
I fredags tog Ulla Sundin det snabba beslutet att flytta hela förskolans verksamhet utomhus, i första hand till Folkets park, under eftermiddagar. Det är till parken föräldrar måste komma från arbete eller studier för att hämta sina barn.
Källans förskola på Södra Parkgatan har satt upp teckningar och plastskydd för att stänga ute knarkhandeln.Bild: Hussein El-alawi
– Knarkhandeln tar fart efter lunch har vi märkt, säger Ulla Sundin.
– Jag tog beslutet att flytta ut på eftermiddagarna efter samråd med föräldrar när de började ringa mig och berätta att de har blivit hotade.
För efter lunch är narkotikahandeln i full gång. Och numera betraktas förskolelokalen inte som säker för hämtning.
Läs också Knarket säljs öppet längs Parkgatan
Tre föräldrar har hotats av knarkhandlare som säljer droger i förskolans entré. De senaste två hoten kom i torsdags i förra veckan. Dagen efter togs beslut om hämtning i parken. Hoten är polisanmälda.
Hur allvarligt är det här?
– Det är inte alls bra att knarkhandeln finns så öppet och synligt, säger förskolechef Ulla Sundin.
En förälder, som vill vara anonym, säger:
– Detta är helt absurt! Att förskoleförvaltningen inte kan garantera föräldrarnas säkerhet utan istället väljer att lämna förskolan är så totalt ansvarslöst. Vi är så stolta över vårt bostadsområde och över vår fina förskolepersonal som kämpar på utan minsta stöd från vare sig ansvariga chefer, polis eller fastighetsbolag. Detta måste kunna lösas på ett bättre sätt.
Malmöförskola töms av säkerhetsskäl – föräldrar hotas av knarklangare.Bild: Hasse Holmberg/TT
Mika Jauhonen har barn på förskolan. Han berättar att en förälder blev hotad av knarklangare när han skulle hämta barn på förskolan.
– Det var två personer som inte ville släppa in honom. De hotade honom verbalt med fysiskt våld. Det hände inget mer, men det känns ju inte alls bra.
– Jag själv har varit med om en situation när jag skulle sätta ner mitt barn i cykeln. Bakom min rygg, en meter bort, kom det en kille och frågade en annan om ecstasy. Det var inget hotfullt. Men det känns ju inte okej att de inte bryr sig om att folk hämtar sina barn där, säger Mika Jauhonen.
Redan förra sommaren skrev föräldrarna på förskolan ett debattinlägg i Sydsvenskan där de slog larm om knarkhandeln utanför förskolan.
Läs också Polisen fick lämna förskolemöte om trygghet för att stoppa droghandel
– Efter det kändes det som att det blev lite bättre. Men nu är det tillbaka igen. Det känns som att vi får börja om igen. Nu är det akut, säger han.
Vad borde göras?
– Polisen måste patrullera mer i området. Det fungerade ju förra gången. Och kommunen skulle kunna städa mer i området. På så sätt skulle droghandeln störas. Problemet försvinner inte, men det kan ju flytta någon annanstans. Det ska ju inte vara utanför förskolan, säger Mika Jauhonen.
Läs också En bra taktik eller ett tecken på laglöshet
Förskoleledningen har kontaktat fastighetsägaren MKB och begärt en ny grind, för att hålla knarkhandlarna borta från trappan upp till förskolan. Men något besked om grinden har inte kommit än.
En annan förälder, som också vill vara anonym, säger att hen är "jättenöjd med förskolan".
– Det värsta som kan hända är att förskolan stängs. Det är helt fel väg att gå. Personalen är fantastisk. Det är problemet med droghandeln som måste lösas.
Under tisdagseftermiddagen var Sydsvenskan på plats i Folkets park och pratade med förskolepersonalen.
– Att föräldrar hotas är något nytt. Det har vi inte upplevt tidigare. Vi i personalen har tidigare kunnat säga till drogförsäljarna att flytta på sig, även om det inte har känts helt tryggt, säger förskolläraren Johan Olsson.
Föräldrar på Källans förskola tvingas hämta barnen i Folkets park – av säkerhetsskäl. Johan Olsson är förskollärare på Källans förskola.Bild: Hussein El-alawi
Nu har han sagt upp sig från Källans förskola.
– Knarkhandeln utanför förskolan är en av anledningarna. Men det har inte varit avgörande, säger han.
Gå till toppen