Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundaborna lät sig inte lockas av påven

När trycket var som störst under påvebesöket stod det ungefär femtusen personer på Stortorget och framför Domkyrkan. Det kan jämföras med Måns Zelmerlöws framträdande förra året som lockade mer än dubbelt så många.

Ellinor Persson och Marie Nilsson spänner fast de sista toaletterna på Stortorget.Bild: Sandra Henningsson
Allt gick lugnt till under påvens besök i Lund. Nästan för lugnt, jämfört med de omfattande förberedelserna. Ingen visste hur många besökare som kunde komma, och kommunen hade förberett sig på en veritabel anstormning, bland annat genom att hyra in sextio toaletter.
När Marie Nilsson och Ellinor Persson på tisdagsmorgonen lastade hyrtoaletter på Stortorget för vidare transport till depån på Österlen kunde de berätta att trycket inte hade varit så stort som förväntat.
– Sammanlagt är det några hundra personer som har använt toaletterna, säger Marie Nilsson efter att ha ringt chefen och kollat.
Johannes Björk, chef för kommunens arrangemangsenhet, håller med om att folkmassan inte blev så stor som förväntat. Men det var ändå rätt beslut att satsa stort, också när det gällde antalet toaletter.
– Alternativet fanns inte. Att det skulle komma 80 000 personer och toaletterna inte skulle räcka till, ett sådant scenario vill man inte hamna i, det skulle inte vara värdigt. Man måste se utgifterna som beredskap, och vi tycker att vi har gjort en rimlig bedömning.
Så här många var besökarna på Stortorget vid halvfyratiden på måndagseftermiddagen, när gudstjänsten i Domkyrkan pågick.Bild: Sandra Henningsson
Enligt Johannes Björk var besökarna i Lunds centrum som flest mellan klockan två och fyra på eftermiddagen, när påven deltog i gudstjänsten i Domkyrkan.
– Efter lunch märkte vi att folk började samlas kring kyrkan och även på torget, vi hade en topp där kring gudstjänsten då vi bedömde att det vid samma tillfälle var uppemot femtusen personer som tittade på storbildskärmen eller stod vid Domkyrkan. Allt gick smärtfritt, det var inga incidenter och stämningen var trevlig.
När Måns Zelmerlöw framträdde på Stortorget efter sin seger i Eurovision Song Contest förra året var det mellan 10 000 och 15 000 personer som hade samlats där för att hylla honom.
Är Måns Zelmerlöw större än påven i Lund?
– Det är svårt att jämföra. Det har mycket med barnperspektivet att göra, det mediala genomslaget för Måns Zelmerlöw var speciellt eftersom alla åldrar var intresserade. Men även om vi inte hade lika många besökare på Stortorget nu ska man inte glömma att Lund nu har synts i medier på ett sätt som verkligen är unikt, säger Johannes Björk.
Säkerhetsarrangemangen kring påvens besök var polisens ansvar, men kommunen hade personal från olika förvaltningar i beredskap, berättar Lennart Larsson som är kommunens säkerhetssamordnare.
– Vi var beredda ifall det skulle hända något, vi hade folk från gatukontoret och så. Men allt avlöpte väldigt bra.
Hur många besökare hade man förväntat att skulle komma?
– Jag vet inte riktigt vad vi hade förväntat, det var oklart till det sista. Man pratade om att det kunde vara allt från några tusen upp till 150 000. Riktigt så många blev det ju inte.
Kommunen hade tidigt bokat tre kilometer kravallstaket inför påvebesöket, men det behövdes aldrig – det visade sig att polisen skulle komma med sina egna staket. Kommunen måste ändå betala hyran som ligger på 140 000 kronor.
– Exempelvis vid valborg är det kommunen som har hand om staketen, men här visade det sig att polisen skulle sköta det, säger Lennart Larsson.
Per Larsson samlar ihop elsladdar och belysning som ska fraktas bort från Domkyrkan.Bild: Sandra Henningsson
I Domkyrkan finns på tisdagsförmiddagen fortfarande en del spår av påvebesöket. Längst bak står det fortfarande kvar en svart förhöjning som fotografer har fått stå på.
Längst fram vid koret håller Per Larsson på och packar in tjocka kablar i stora svarta lådor. Han var med och skötte elen till belysningen under måndagens gudstjänst.
– Jag syntes nog lite i tv också, fast det inte var meningen. Jag satt där uppe till höger, säger han, och pekar till utrymmet till höger om högkoret.
Hur var det att ha hand om strömmen till påvens beslysning?
– Det var som vilken arbetsdag som helst. Fast det var lite speciellt med avspärrningarna, allt innanför skulle vara bombsäkrat och det tog polisen ett par timmar att gå igenom vår lastbil.
Det färgglada korset står kvar längst fram i Domkyrkan.Bild: Sandra Henningsson
En titt under altartrappan i Domkyrkan. Den här vägen drogs strömmen till beslysningen in – kablarna ligger fortfarande kvar. Strömmen drogs från en angränsande fastighet för att inte riskera att hela kyrkan skulle kunna bli strömlös vid elfel.Bild: Sandra Henningsson
Gå till toppen