Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

MFF:s forna målkungar söker den rätta vägen

De lämnade Malmö FF som tonåringar för fotbollsakademier i England. Nu hämtar de ny kraft i Danmark. Möt MFF-produkterna Marko Mitrovic och Zackarias Faour – målkungar och supertalanger som valde en annan väg, sin väg.

Zackarias Faour är utlånad från Manchester City till Midtjylland. "Jag har aldrig spelat A-lagsfotboll och måste komma in i det. Det är därför jag är här", säger han.Bild: Lars Dareberg
Marko Mitrovic och Zackarias Faour gjorde rejält avtryck som vassa avslutare i Malmö FF:s ungdomslag.
Zackarias Faour från Persborg smällde in 189 mål på 55 matcher en säsong. Marko Mitrovic från Högaholm hade ett ännu bättre snitt när han gjorde 97 mål på 33 matcher.
Läs också Så gick det för MFF-talangerna som gick utomlands
Nu kämpar de för att etablera sig i en annan fotbollsverklighet på Jylland några broar bort från Malmö.
Mål är inte längre något man bara gör. Det krävs så mycket mer med motspelare som både har fysiken och kunnandet för att förhindra det.
24-årige Marko Mitrovic har gjort en handfull mål på fyra säsonger som seniorspelare utomlands. 18-årige Zackarias Faour står på tillväxt i Midtjylland och har gjort några matcher med B-laget.
– Jag är fortfarande killen som älskar att göra mål, jag gör hellre mål än dribblingar och det där, säger Zackarias Faour.
– Men jag har aldrig spelat A-lagsfotboll och måste komma in i det. Det är därför jag är här.
Båda har redan fått tampas med skadebekymmer och motgångar och vet att det kommer att bli följeslagare genom karriären. Mer eller mindre.
Precis som ett visst mått av ensamhet i tuff värld där alla står sig själv närmast. Ändå säger de att de inte ångrar någonting. Tvärtom.
Marko Mitrovic behövde inte lång betänketid innan han tackade ja till ett anbud från Chelsea. Likadant var det när Manchester City kontaktade Zackarias Faour.
De hade inte gått ut grundskolan, men visste vad de ville.
– MFF fick bra betalt för mig och jag blev utlandsproffs, det var något jag drömt om så länge jag kan minnas. Real Madrid var mitt favoritlag när jag växte upp och jag bara visste att jag ville spela på den nivån, säger Marko Mitrovic.
Zackarias Faour har anammat en livsstil som helt kretsar kring fotbollen.
– Det spelar ingen roll vilken väg du tar, bara du känner att du tror på dig själv. Detta var min väg, säger han.
Marko Mitrovic spelar numer i Randers FC på Jylland i Danmark.Här på det lilla torget i Randers med Rådhuset i bakgrunden.Bild: Lars Dareberg
Glamour finns inte på kartan när vi rullar in med bilen i Ikast på Jylland en onsdag i oktober.
Zackarias Faour har precis avslutat ett träningspass och slänger i sig en dagens i klubbhuset (tortillas med oxekød) innan vi slår oss ner för en pratstund.
Efter en skadefylld vår är han utlånad från Manchester Citys ungdomsakademi till danska superligalaget Midtjylland i höst.
Än är det för tidigt att säga var han spelar nästa år. Pep Guardiolas ankomst till City har i alla fall triggat förhoppningar om framtiden.
– Sista träningarna jag gjorde innan jag stack till Danmark var med A-laget, berättar Zackarias Faour.
– Pep bryr sig väldigt mycket om de unga. Visst, det är ett stort steg till att spela med A-laget, men han får en att känna att det inte är så långt bort som man tror.
Familjen bodde med Zackarias i Manchester. Nu har de flyttat hem till Malmö och för första gången får han klara sig själv.
– Det kan ju vara skönt att vara själv när man bara vill spela Fifa, sedan när det kommer till mat och tvätt så är det hemskt, säger han och skrattar.
– Men det var därför jag kom hit också. Jag vill bli mer mogen, både i mitt spel och utanför planen.
På fritiden blir det mycket tv-spel.
– Det blir mycket Fifa, det blir det, och så tittar jag på serier. Just nu mest på Fresh Prince i Bel Air. Den är galen.
Marko Mitrovic delar Zackarias Faours passion för serier. "Suits” rullar mest, men det händer att han klickar igång ett gammalt avsnitt av ”Vänner”.
– Det kan man alltid titta på.
Däremot nobbar han tv-spel.
– Jag tycker det är slöseri med tid faktiskt.
24-årige Marko Mitrovic bor sedan i somras i Randers med sin amerikanska flickvän. Stadskärnan har lite mysfaktor, men inte så mycket mer.
– Har jag en ledig dag så sticker jag ibland till Ålborg. Där är fint, säger han.
Precis som Zackarias Faour är han skolad i engelsk akademimiljö, men har kommit lite längre på sin fotbollsresa.
Spel i Chelseas A-lag kändes inte som en omöjlighet för den långe och kraftfulle forwarden.
– Jag tränade en hel del med dem när jag var sexton-sjutton år och [Carlo] Ancelotti var tränare. När [André] Villas-Boas kom dit blev det annorlunda och jag valde att lämna när mitt kontrakt gick ut, säger Marko Mitrovic.
Fotbollsresan fortsatte till Brescia i italienska andraligan. Där drabbades Marko Mitrovic också av sin hittills största prövning när han vred sönder ena ankeln. Det har tagit drygt två år att komma tillbaka i fullt slag.
– Jag får faktiskt lite Chelseavibbar här i Randers, säger han.
– Faciliteterna, de ständiga testerna, proteindrinkarna efter träningen och bra fotboll. Här finns allt jag behöver för att fortsätta i rätt riktning.
Marko Mitrovic tror att den långa skadeperioden har gjort honom starkare mentalt. Psykets betydelse fick han lära den hårda vägen i Chelsea.
– Du måste vara mentalt stark om du går utomlands som ung spelare, annars blir du överkörd. Alla spelar för sig själva. Det är annorlunda i ett A-lag, där måste det finnas en annan sammanhållning för att det ska funka, säger han.
Zacharias Faour vittnar också om en tuff miljö, där det inte sällan smäller rejält på träningarna.
– Det är min plats, du ska inte ta den, så funkar folk. Men utanför planen kan man bli vänner, det tycker jag, bra vänner.
Zackarias Faour spelar numer i FC Midtjylland på Jylland i Danmark.Bild: Lars Dareberg
För när allt kommer omkring så lever de professionella spelarna i samma bubbla, där bara de invigda vet vad det verkligen handlar om.
– När jag går hem så slutar jag inte jobba. Jag måste äta rätt, jag måste sova rätt. Det är en livsstil, säger Zackarias Faour.
– När vi springer och jag är jättetrött, så är det jobbigt, men jag älskar det, för allt det jobbiga gör mig bättre.
Kontakten med Malmö FF är sporadisk.
– Hemma i Malmö brukar jag gå på Skånecupen för att kolla på mina kompisar och så träffar man kanske någon gammal tränare.
Marko Mitrovic är sällan i Malmö.
– Jag har sett några matcher på Swedbank. Alex [Nilsson] fixade biljetter. Det var när han spelade i MFF, så det är ett tag sedan.
Alex Nilsson och Marko Mitrovic spelade tillsammans i MFF:s ungdomslag. Nu är Alex proffs på Malta och Marko Mitrovic tar ny sats i Danmark.
– Det känns som ett bra steg. Målet är att komma tillbaka till England. Jag älskar den fysiska fotbollen där, säger Marko Mitrovic.
Gå till toppen