Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå Livet

Mötet med danska samhället blev en överraskning

I Köpenhamn har hon kärleken, familjen och jobbet. I Malmö finns minnena, de goda räkorna – och Kronprinsen där hon gjort så många krogshower. När stockholmaren Lena Ericsson Tanggaard blev dansk fick hon närmare till sina skånska rötter.

Lena Ericsson Tanggaard tycker om att ha tillgång till utbudet på båda sidor av Sundet.Bild: Julia Lindemalm
Gospelkören övar varje onsdag. Extra hårt just nu, för den 20 november är det julbasar och då ska sångerna sitta.
– Julmarknaden och Luciatåget är det största som händer här. Då är det alltid knökat med folk, säger Lena Ericsson Tanggaard, ledare för gospelkören i svenska Gustafskyrkan i Köpenhamn.
Det är tjugofem år sedan den jazzsjungande söderbönan blev köpenhamnare. Innan Lena Ericsson från Stockholm skaffade sig ett danskt efternamn hann hon göra det mesta i svenskt musikliv. Hon har sjungit revy med HasseåTage, tävlat i Melodifestivalen, rest världen runt med ABBA, turnerat med storband, gjort tv, skivor, film, musikal med mera.
Läs mer: Hon är sinnebilden av en gränslös Öresundsbo
I sexton år sjöng hon huvudrollen som Brus-Brita i Skinnarspelet i Malung, och det var där Lena Ericssons liv tog en dansk vändning.
– Arne Domnerus hade hand om orkestern däruppe. Ett år tog han dit en dansk jazztrummis. Han hette Aage Tanggaard. Det var han som skulle bli min man. Efter ett par år flyttade vi ner hit.
Jag trodde att vi var ungefär likadana, men danskar och svenskar är väldigt olika i sitt sinnelag.
Hur kändes det att lämna Sverige för Danmark, Stockholm för Köpenhamn? Lugnt, på ett sätt.
– Jag hade i princip jobbat dygnet runt sedan jag var fjorton. Krogshower på kvällarna, skivinspelningar på dagarna, turnéer, kanske tre jobb varje dag. Nu skulle jag få det lite lugnare och det var skönt.
– Dessutom fortsatte jag och Aage att jobba med Rune och Dompan, och när man är på turné spelar det inte så stor roll var man bor.
(Rune hette Gustafsson och var gitarrist. Dompan var Arne Domnerus, saxofonist och bandledare.)
Lena Ericsson Tanggaard är ledare för gospelkören i svenska Gustafskyrkan i Köpenhamn.Bild: Julia Lindemalm
Mötet med det danska samhället blev ändå en överraskning.
– Jag trodde att vi var ungefär likadana, men danskar och svenskar är väldigt olika i sitt sinnelag.
Skillnaden märks i allt från vardagsgrejor som vad man äter och hur man diskar, till samtalsklimat och umgänge.
– Vi svenskar är så artiga och dämpade och säger inte vad som helst. Men danskar är - punch!
Denna rättframhet är något av det första man måste förhålla sig till som nybliven köpenhamnare. Inget fel i det.
– Jag trivs jättebra här. Inte en sekund ångrar jag att jag flyttade hit.
Jag åker ofta över till Sverige. Jag trivs med att ha bägge ställena. Att gå och strosa i Malmö. Hitta saker att handla.
För Öresundsbon Lena Ericsson Tanggaard är närheten till Malmö en trivselfaktor. Hit flyttade hennes pappa efter föräldrarnas skilsmässa. Här har hon själv gjort fler krogshower än hon kan minnas. När hon och Östen Warnerbring uppträdde på Kronprinsen bodde Lena Ericsson i Malmö månader i sträck.
– Jag åker ofta över till Sverige. Jag trivs med att ha bägge ställena. Att gå och strosa i Malmö. Hitta saker att handla.
På den skånska sidan om Sundet är livsmedelsbutikerna mer välsorterade och maten billigare, inte minst osten. För att inte tala om räkorna...
– Jag älskar räkor. Vi beställer alltid en räksmörgås när vi är i Malmö. Det finns inga goda räkor här i Köpenhamn. Kanske i någon fiskaffär någonstans, men i Sverige kan du köpa jättegoda räkor i vilken Icabutik som helst.
Sedan sex år är Lena Ericsson Tanggaard ledare gör gospelkören i svenska Gustafskyrkan vid Folke Bernadottes allé. Att förse en gudstjänst med jazz och gospel är nog mer svenskt än danskt, funderar hon.
– I en svensk kyrka är man öppen för nya former. I en dansk kyrka är det mer konservativt. Alla deras psalmer har typ 73 verser och de sjunger allihop.
Den danska kyrkan är mer konservativ än den svenska, menar Lena Ericsson Tanggaard .Bild: Julia Lindemalm
De flesta skillnader är bara spännande. Det finns egentligen bara en dansk egenhet som Lena Ericsson Tanggaard har riktigt svårt för.
– Inställningen till utlänningar. Den kan jag bara inte tolerera. Visst, alla i Sverige tänker inte lika, men det är i alla fall något grundläggande svenskt i tanken att vi ska hjälpas åt och inte göra skillnad på människor.
Även som svensk är man utlänning i Danmark.
– Jag har en svensk flagga i vårt sommarhus. När vi har svenska gäster brukar jag hissa den. Många har sagt till mig att så får man inte göra. Men det är klart att man får.
Jag har mycket svenska traditoner kvar. Och jag pratar svenska med mitt barnbarn, eftersom hennes mor vill att hon ska få båda språken.
I somras var det svensk midsommarfest i sommarhuset. Lena Ericsson Tanggaards son är ingift i en dansk familj – som älskar det svenska.
– Min svärdotters farmor är från Sverige. Jag umgås mycket med den familjen och de älskar allt svenskt: svensk jul, svensk midsommar, Jansson och så vidare. Så jag har mycket svenska traditioner kvar. Och jag pratar svenska med mitt barnbarn, eftersom hennes mor vill att hon ska få båda språken.
Det blir dock den svenska som talades i Sverige för tjugofem år sedan.
– Det tar bara fem år utanför Sverige så har ens svenska blivit gammal. Min son var tio år när vi flyttade hit, och han pratar en gammal svenska nu.
FAKTA

Lena Ericsson Tanggaard

Föddes i Stockholm 1952. Har varit yrkesmusiker sedan hon vid fjorton års ålder vann två talangtävlingar.
Har varit jazzvokalist och gjort inspelningar med exempelvis Papa Bues Vikung Jazz Band och turnerat med bland annat Arne Domnerus, Putte Wickman, Kjell Öman, Bengt Hallberg och Svend Asmussen.
Har sjungit musikal och revy, t ex Svea Hund på Göta Lejon 1976 och Cats på China Teatern 1987-88. Turnerade 1980 i Japan som körsångerska med ABBA.
Kom på tredje plats i Melodifestivalen 1974 (En enda jord) och andra plats 1982 (Någonting har hänt).
Spelade huvudrollen som Brus-Britta i Skinnarspelet 1987 till 2004.
Flyttade till Köpenhamn 1991 och är nu vid sidan om sin egen sångkarriär verksam som musiker i svenska Gustafskyrkan.
FAKTA

Sundresor

Omkring 75 000 personer reser över Öresundsbron med tåg eller bil en vanlig dag. Drygt 20 000 tar färjan mellan Helsingborg och Helsingör. 15 000 pendlar dagligen, varav mellan 8000 och 9000 med tåg.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Öresundsmänniskan
Gå till toppen