Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Välj rätt ljus när det skymmer

Mycket har hänt sedan den gamla glödlampan började fasas ut. Idag behöver inte en energisnål lampa innebära ett sämre, grådaskigt ljus. Vi hjälper dig att hitta den optimala ljuskällan för varje situation.
I en bordslampa som ska ge arbetsljus passar lågenergi-, LED-lampor eller kompaktlysrör bra. Modellen Leaf från Muuto har en inbyggd LED-lampa.Bild: Petra Bindel
Lågenergi, LED och halogen är de främsta alternativen till den gamla glödlampan. Lågenergilampan kallas också lysrörslampa och finns i flera olika former, för både inom- och utomhusbruk. Den drar precis som LED-lampan mindre energi och håller längre än en traditionell glödlampa.
Lågenergi-lampan skiljer sig från LED-lampan i i första hand ett avseende: den innehåller kvicksilver och ska hanteras med försiktighet om den skulle gå sönder. Det finns också särskilda regler kring återvinningen av lampan. I en LED-lampa är det dioder som står för ljuset. Lampan strålar ingen värme, men blir varm i sig och har därför en konstruktion som avleder värmen för att högsta energieffekt ska kunna uppnås. Både LED- och lågenergilampor finns med olika socklar som motsvarar den gamla glödlampans. En del, men inte alla är dimningsbara – men det kan krävas en speciell dimmer anpassad för ljuskällan.
Halogenspotlights är ett alternativ för allmänljuset i ett rum. Här i Jonas Bohlins krona Star för Örsjö belysning.Bild: PÃ¥l Allan
Halogenlampan är den som först har kunnat leverera ett ljus likvärdigt det vi är vana vid. Den finns med olika socklar och fästen och innehåller inget kvicksilver, fungerar med alla drimrar men har något kortare livslängd än lågenergi- och LED-lampor. Halogenlampor blir lätt varma.
När man väljer ljuskälla tar man främst hänsyn till ljusflöde, som mäts i lumen (lm), och färgtemperatur, som mäts i kelvin (K). Energimyndigheten har testat och tagit fram en guide för vilka ljuskällor som passar bäst till vad.

Läsljus

Välj lågenergi- eller LED-lampor, 430 – 1000 lm/2700 – 4000 K. I en armatur för halogenreflektorlampa finns effektiva halogenalternativ, LED-lampor och en del lågenergilampor som passar.

Middagsljus

Välj lågenergilampor, 430 – 800 lm/2500 – 3000 K. Vill du ha extra mycket ljus, som vissa armaturer kräver, välj 1000 lm. Vill du kunna dimra ner till en romantisk middag med stearinljus välj halogenlampa. Vissa dimningsbara LED-lampor med högt ljusflöde passar också.
PH-lampan av Poul Henningsen är en storfavorit ovanför de svenska matborden. Konstruktionen bygger på ett bländfritt och behagligt ljus. Den första modellen, PH 5, kom 1958. Modellen PH 5 Plus, som kom 1994, och är speciellt avsedd för lågenergilampor. För att få en högre verkningsgrad byttes metallplattan ut mot en mattare glasplatta, och lampan lackerades i en vitare färg.

Allmänljus

Välj lågenergilampor, 430 – 800 lm/2500 – 3000 K. Välj 1000 lm för extra mycket ljus. Har du halogenspotlights i taket finns effektiva halogenlampor som ersättare. LED-tekniken utvecklas snabbt så håll även utkik efter nya LED-produkter.

Arbetsljus

Välj lågenergi-, LED-lampor eller kompaktlysrör, 430 – 1000 lm/2500 – 4000 K.

Badrumsljus

Välj lågenergilampa för allmänljus, 430 – 800 lm/2500 – 3000 K. Välj 1000 lm för extra mycket ljus. För make up-ljus är halogen eller LED-lampa med varmvit eller vit ljusfärg att föredra (upp till 4000 K).

Matlagningsljus

Välj lågenergilampor eller lysrör med god färgåtergivning, 750 – 1000 lm/2700 – 4000 K.
Alla typer av lampor ska lämnas till återvinningen när deras livslängd är slut.

ORD OCH BEGREPP

Lumen (lm) mäter ljusflödet. Lumen (lm) är måttet på lampans ljusflöde, alltså den totala mängden ljus som lampan ger.
Watt (W) mäter effekt. Ju fler watt desto mer energi drar lampan när den är tänd. I en glödlampa omvandlas endast 10 procent av energin till ljus, medan resten blir till värme. I effektiva halogenlampor, lågenergilampor och LED-lampor omvandlas mer av energin till ljus. Det innebär att man till exempel kan ersätta en glödlampa på 60 W med en lågenergilampa på 11–13 W och ändå få samma ljusflöde.
Kelvin (K) anger färgtemperatur. Lampans färgtemperatur (ljusfärg) mäts i kelvin (K). De vanligaste ljusfärgerna kallas varmvit och vit. Ofta upplevs högre färgtemperatur ge bättre färgåtergivning och bättre synskärpa. Ju högre färgtemperatur, desto kallare sken.
Ra anger färgåtergivning. Ra (Rendering average) är måttet på hur väl färger återges i ljuset från en viss lampa. Det högsta värde en lampa kan få är Ra 100. Idag måste alla lampor som säljs till hushåll minst ha Ra 80. Källa: Energimyndigheten
Följ himma.io på Instagram!
Gå till toppen