Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Kul att peppa andra"

I två år har Alla Unga ordnat inflytandekaféer för unga med funktionsvarianter. Förra veckan avslutades projektet med den största demokratifesten hittills.

Ungdomsombudet Oliwer Karlsson och demokratihjälten Iris Ekholm ser fram emot fler inflytandekaféer även om projektet "Alla unga" nu avslutas.Bild: Sara Martelius
Stadshallen vibrerar av aktivitet när över 200 elever, lärare, assistenter, politiker och tjänstemän minglar och deltar i workshops. Forumteater, afrikansk dans, trum- och sångworkshop, skolpolitik, datorspel och pärlarmbandspyssel är några av punkter på schemat denna förmiddag som avslutas med en konsert av rockbandet KC Attitude.
– Tanken är att visa ungdomarna att det är kul att engagera sig och att delaktighet lika väl som att stå i talarstol kan vara att pärla ett armband med ett budskap, säger ungdomsombudet Oliwer Karlsson.
– Vi vill visualisera begreppet demokrati så att det inte så blir så abstrakt.
Hittills har sju inflytandekaféer på olika teman ordnats, med stöd av MUCF – Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, men nu är pengarna slut.
– Jag har arbetat i två år med att det här ska permanentas och projektets olika delar kommer att leva kvar, säger Oliwer Karlsson.
Iris Ekholm, som går allmän konstlinje på Kulturcentrum Skåne, är en av projektets utbildade "demokratihjältar", unga vuxna på dagliga verksamheter.
Hon har varit med från start.
– Det finns knappt ord att säga vad det har betytt för mig, säger hon men vad hon uppskattar med projektet är lättare:
– Det är roligt. Jag är väldigt hjälpsam av mig och tycker det är kul att peppa andra. Jag gillar att ha människor omkring mig, jag blir rastlös och deprimerad annars.
– Du är en perfekt hjälte eftersom du tycker om att prata om att det är viktigt att vara med och bestämma, säger Oliwer.
Gå till toppen