Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Medeltiden återvände till Lund denna mörka dag

Skådespelaren Joseph Fiennes spelar huvudrollen i filmen ”Luther”. Han träffade även påven i Rom tidigare i år, i samband med att han presenterade sin nya film, den bibliska historien ”Risen”.Bild: Gregorio Borgia
Jag håller helt med Mattias Andersson om påvebesöket (2/11). Vad har Gud med saken att göra?
Läs också Påvens besök var ett möte om ingenting
Jag cyklade genom Lund i måndags. Jag hörde och såg att Lundaborna, tack och lov, inte var överdrivet intresserade av denna mörkerman från Rom. Hemma i mitt kök tittade jag på direktsändningen från Domkyrkan och beskådade spektaklet med en kopp kaffe.
Var det inte just detta som det Lutheranska samfundet kämpade emot? I trettio år under 1500-talet slogs lutheraner och katoliker i Europa och massor av människor fick sätta livet till för att få religionsfrihet.
Det deklarerades högtidligt i Domkyrkan att vi nu ska glömma det som skiljer oss åt och se det som förenar. Hur ska det gå till?
En katolsk överstepräst som säger sig vara Guds ställföreträdare på jorden, som regerar i ett eget land med medeltida lagar och värderingar och sitter på enorma världsliga rikedomar? Hur ska han kunna samarbeta med lutheraner om fred och frihet?
"På denna klippa [Petrus] ska vi bygga vår församling". Aposteln Petrus lär ha sagt "kvinnan tiger i församlingen". Detta har man inom den katolska kyrkan tolkat bokstavligt.
Var fanns vår ärkebiskop Antje Jackelén under hela denna ceremoni? Hennes framträdande var marginellt. Kvinnor får absolut inte bli präster i den katolska kyrkan. Katolska kvinnor får inte heller använda preventivmedel eller göra abort. En katolik, man eller kvinna, får inte skilja sig.
Katolska präster tvingas fortfarande till ett liv i celibat. Detta har genom århundraden resulterat i att väldigt många barn har blivit sexuellt utnyttjade och våldtagna av katolska präster. Denna pedofili har den katolska kyrka bett om ursäkt för, men vad hjälper det? Var finns likheterna med den protestantiska läran undrar jag?
Medeltiden återvände för en dag till Lund, med mörka vingslag.
Det mest märkliga var att det inte höjdes ett enda kritiskt ord om den katolska kyrkan i svensk massmedia. Månglare vid templets trappor tjänade pengar på Gud. Massmedierna fick sina spaltmetrar och tittarsiffror. Månglare intill kyrkan sålde minnen av påvebesöket. Turistbyrån i Lund var tömd på all information som inte handlade om Lund, och Grand Hotell bjöd på kunglig lunch på en måndag.
Är detta någonting vi ska minnas? Jag tycker inte det.
Filmen "Luther" från 2003 med Joseph Fiennes i huvudrollen, fick mig att få lite balans denna dag. Att avsluta mitt medlemskap i den svenska kyrkan är någonting jag starkt överväger.

Karin Sandström

Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen