Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Peter Fällmar Andersson: Ok, påven, Sverige förlåter dig

Franciskus.Bild: Hussein El-Alawi
Påvens stora grej är förlåtelse.
Det är fint.
Förlåtelse är vid sidan av sommarlovets första dag och slutscenen i "Mandomsprovet" det finaste som finns.
Franciskus verkar på det hela taget vara en trevlig prick - för att vara ansvarig för en organisation som ägnat ett par årtusenden åt att förtrycka kvinnor.
En välvillig typ - för att leda en organisation som vägrar låta hälften av jordens befolkning predika om kärlek och försoning.
En skön lirare - för att leda en organisation som bär en stor del av ansvaret för att 50 000 kvinnor dör varje år sedan de inte fått tillgång till säker abort.
En go gubbe - för att styra det som har varit ett världsomspännande nätverk som blundat för pedofiler, präster som systematiskt och över lång tid har förgripit sig på barn som satt sin tillit till kyrkans famn.
Kanske vi hade varit mindre förlåtande om denne man hade styrt ett multinationellt bolag med samma historia? Eller en annan religion med samma meriter? Men nu tog vi emot honom som om han skulle spela "Hungry heart" på Ullevi. Och sa med vad som nästan lät som en röst:
Ego te absolvo a peccatis tuis in nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti.
Amen.
Ok, påven, Sverige förlåter dig för de första två tusen åren.
Men gör inte om det.
Gå till toppen