Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Påvens besök var ett möte om ingenting

Polishelikopter och övervakning under påve Franciskus Lundabesök.Bild: Hussein El-Alawi
I förrgår kom påven till Lund. Egentligen tycker jag att händelsen är ointressant, men ljudet från polishelikoptern som dånade i luften ovanför min lägenhet väckte min nyfikenhet på spektaklet i staden.
Jag bestämde lunchträff på Stortorget med en kompis. Vi beskådade det som skedde i anslutning till påvens besök. När vi promenerade längs avspärrningar såg vi poliser överallt. Massor av poliser. Den stora polisinsatsen kostar mer än några kronor. Jag kände ilska.
Sverige har i politisk mening tagit avstånd från katolicismen. Gott så, och låt oss hoppas att det förblir så i all framtid. Det är både irriterande och oroväckande att de skattemedel som tillförs polisen används till något så dumt som att ge påven beskydd. Påven förfogar över stora resurser, han kan själv betala. Det är tragiskt att en demokrati, baserad på liberalismens idéer, ger sitt stöd till en organisation som aldrig har förstått idén om den enskilda individens frihet.
Och vad handlade påvens besök egentligen om? Organisatörerna bakom sammankomsten säger att nu ska katoliker och lutheraner sluta kasta smuts på varandra. Att stoppa smutskastningen är vad det handlar om i de religiösa människornas värld.
Men vi som inte är religiösa ser det på ett annat sätt. Vi struntar i den gamla löjliga smutskastningen. För ytterst handlar det om tron på en gud, vars existens inte är bevisad. Sett ur detta perspektiv är den ekumeniska sammankomsten i Lund helt meningslös. Ett möte om ingenting. Bara ännu ett bevis på att människan är dum.
Det går alldeles utmärkt att diskutera fattigdom, svält, miljöförstöring, krig och annat elände utan att ens tänka tanken på en gud. Jag kan det i alla fall, kan du?

Mattias Andersson

Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen