Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Pussar, lek och ljus i Vinterlund

Lund får en "pusshållplats" i vinter. Därtill en snölekplats samt en livs levande adventskalender mitt i stan.
Vinterlund som startar den 25 november har släppt sitt program.

Katarina Hammar, samordnare träffpunkten Papegojelyckan, Åsa Jensen, projektledare Lunds kommun, Johannes Björk, enhetschef arrangemang Lunds kommun, Ing-Britt Swedenborg, Lunds Orienteringsklubb, Hanna Nilsson, Teater Sagohuset, Ola Citron, Teater Sagohuset, Ivar Sjögren, Visfestivalen.Bild: Sandra Henningsson
Från första advents-helgen till alla hjärtans dag ska Vinterlund göra stadskärnan lite mysigare och varmare än vanliga vintermörka dagar.
– Sommarlund är förebilden men modellen påminner mer om Kulturnatten som ju bygger mer på delaktighet, vi gör det tillsammans, säger Johannes Björk, arrangemangschef i Lund.
Flera välkända arrangemang bakas in i Vinterlund, som Thomanders jul och Kulturens julstök under första adventshelgen samt Lundaspelen i mellandagarna.
Men programmet innehåller också nyheter som en jättemistel (6x6 meter stor) vid Lund C. Här kan Lundabor och tillresta ta en pusspaus under julhetsen, fotografera sig själva och lägga upp bilden på instagram med hashtaggen "Vinterlund". Arrangörerna utlovar fint pris till vinnaren.
- Det kan bli en riktig höjdare. Det blir en "pusshållplats" i stället för "pussfilen" som vi byråkrater av trafikskäl var tvungna att ta bort, säger parkintendent Lars Brobeck.
I gamla Åhléns skyltfönster blir det en levande julkalender med musik, teater och dans mellan kl 17 och 17.15. Varje dag den 1 till den 24 december är en ny kulturaktör värd för dagens lucka i kalendern "Hoppet om en bättre värld" i regi av Teater Sagohuset.
Hanna Nilsson och Ola Citron från Teater Sagohuset visar hur den levande julkalenderns bakgrund kommer att se ut.Bild: Sandra Henningsson
Andra nyheter: en snölekplats på Stortorget mellan den 15 december och 22 januari och en vinterkupol efter årsskiftet på Stortorget med olika aktiviteter under fyra lördagar i januari och februari.
– Det kan bli allt från pjäxdans och bordshockey till politiska debatter. Programmet håller på att utarbetas, säger Johannes Björk.
Raoul Wallenberg - institutet presenterar den 2 till 8 december kuben och filmen "History of Silence" med anledning av att Sverige firar 250 år av yttrandefrihet.
I januari får Lund en helt ny musikfestival, "Songwriterfestivalen Lund berättar", för berättelser och betraktelser från olika kulturer och miljöer.
– Det blir en vintervisfestival där artister med den enkla musikaliska berättelsen i förgrunden, oavsett musikgenre, är välkomna med gamla eller nyskrivna låtar, säger Ivar Sjögren, från föreningen Dansk-svensk visfestival.
Och i januari, lagom till att alla överflödiga kalorier ska bort, arrangerar Lunds orienteringsklubb nattorientering i Lund. Ing-Britt Swedenborg från Lunds orienteringsklubb utlovar tre till fyra banor i olika svårighetsgrader.
Som vanligt kommer julgranar, julträd och olika slags dekorationer att lysa upp hela Lund under december. Även i år dyker en kronhjort upp på Clemenstorget, liksom änglar i Trollebergskarusellen.
Vinterlund avslutas på alla hjärtans dag med bland annat seniordans med afternoon tea som serveras till toner av Lund Big Band.
Kommunstyrelsen har anslagit 1,25 miljoner kronor årligen som en grundplåt till Vinterlund som planeras pågå under de tre kommande vintrarna. Hela programmet finns inom kort på vinterlund.se.
Gå till toppen