Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Regionen tar över ambulanserna i Malmö

Region Skåne tar över den problemdrabbade ambulansdriften i Malmöregionen, och behåller driften i Helsingborg. I Lund-Landskrona och i östra Skåne kommer ambulanserna att fortsätta i privat regi.

Privata Falck Ambulans AB kan bli den stora förloraren i lapptäckslösningen som S, MP och de fyra allianspartierna i hälso- och sjukvvårdsnämnden nu förhandlat sig fram till.
– Vi tar över ett distrikt till i egen regi och om två år har vi möjlighet att återta ännu ett, säger regionrådet Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden (hs-nämnden).
– Det var ett vallöfte för oss att ta tillbaka hela ambulansverksamheten, men vi har infriat så mycket vi kunde utifrån de ramar som väljarna gett oss, säger Hogerud och betonar att det varit "goda diskussioner" med de borgerliga.
Ambulans på utryckning i Malmö.Bild: Patrick Persson
Frågan om ambulanssjukvården är ideologiskt viktig för båda politiska blocken. Det rödgröna regionstyret beslutade redan hösten 2015 att på sikt ta över all ambulanssjukvård i egen regi.
De borgerliga allianspartierna ville fortsätta med privat drift i minst tre av de fyra ambulansdistrikten i Skåne, men skärpa kraven på entreprenörerna i nya upphandlingar.
– Alla kompromisser gör ont. Men jag är glad att vi har fått en stabil och långsiktigt lösning över blockgränsen, säger Gilbert Tribo (L), andre vice ordförande i hs-nämnden.
Falck förlorar nu kontraktet i Malmöregionen, efter återkommande larm om personalflykt och stillastående ambulanser. I somras stod deras ambulanser stilla i hundra timmar bara i juli, och Region Skåne har krävt miljonbelopp i böter.
Men Falck riskerar också att bli av med kontraktet i Kristianstad och östra Skåne när det går ut vid årsskiftet 2017/18. Det ska upphandlas på nytt. Även i det distriktet har det varit problem med bemanning av ambulanserna.
I distrikt 2 ( Lund, Landskrona, Mellanskåne) förlängs kontraktet med privata Samariten i två år. Här har ambulansvården fungerat allra bäst, enligt den utvärdering som gjorts av regionens tjänstemän. Kvaliteten får bra betyg, personalen trivs och stannar, utryckningstiderna är korta, kostnaden per ambulanstimme är lägst i Skåne.
– Det ger oss en möjlighet att se om vi därefter kan återta även det distriktet. Vi hinner lära oss av att vi tagit över i sydväst, säger Anna-Lena Hogerud (S).
I Helsingborg och nordvästra Skåne har Region Skåne kört ambulanserna sedan den tidigare entreprenören Sirius Humanum gick i konkurs 2012. Där fungerar verksamheten också bra, men kostnaden är betydligt högre än i de övriga tre distrikten - bland annat har distriktet en så stor andel ambulanssjuksköterskor så att de ibland kör ambulanserna.
– Det är inte att hushålla med resurser, och vi vill att det ska finnas nyckeltal för bemanningen, säger Gilbert Tribo (L).
I debatten har de borgerliga pekat på privata Samaritens goda resultat i Lund-Landskrona.
– Det visar att det inte hänger på driftsformen hur man lyckas, säger Tribo.
I den politiska överenskommelsen ingår också att Region Skåne ska utreda en upphandling av läkarbilarna och eventuellt utöka uppdraget till kvällar och nätter. Idag sköter Falck den verksamheten i hela hela Skåne.
Det finns också förslag om att inrätta separata "lättambulanser" för icke-akuta sjuktransporter för att avlasta ambulanserna.
Fakta/ ambulanser i Skåne
Ambulansdriften i Skåne är uppdelad i fyra geografiska distrikt. Tre av dem har varit i privat drift, med kontrakt som löper till januari 2018.
Totalkostnaden för ambulanssjukvården 2015 var nära 530 miljoner kronor.
Såhär många timmar stod ambulanser stilla under 2015 i de olika distrikten.
Distrikt 1 (sydväst), Falck 705
Distrikt 2 (mellersta), Samariten 70
Distrikt 3 (nordväst), Region Skåne 106
Distrikt 4 (öst), Falck 311
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen