Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Staten måste hålla ordning. Även vid knarkrondellen.

Poliser vid knarkrondellen.Bild: Patrick Persson
I folkmun har den kallats knarkrondellen i många år. Så kända är problemen. Ändå har narkotikahandeln fortgått vid cirkulationsplatsen där Kristianstadsgatan möter Norra/Södra Parkgatan i Malmö.
Som tidningen uppmärksammade sent på tisdagskvällen har det nu gått så långt att Källans förskola, som ligger vid rondellen, tvingats flytta ut sin verksamhet till Folkets park på eftermiddagarna. Beslutet togs sedan flera föräldrar hotats av knarklangare i samband med hämtning av barn.
Riksförbundet narkotikafritt samhälle skriver på Twitter: "Vad i helsicke gör polisen?"
Det är en berättigad fråga.
En tillförordnad chef för lokalpolisområde norr i Malmö betonar att det görs stora insatser kring Folkets park. Men hur kommer det sig då att narkotikahandeln, enligt förskolepersonalen, har ökat markant på senare tid?
Efter ett krismöte mellan polisen och kommunen på onsdagen skyddas förskolan Källan nu av Securitasvakter, en grind är akut beställd och det utlovas en polisoffensiv mot knarkhandeln i området. Det talas också om kameraövervakning och åtgärder för att göra rondellen till en mindre inbjudande miljö.
Gott så, men frågan kvarstår:
Hur kommer det sig att dessa åtgärder inte har vidtagits långt tidigare? Tidningen beskrev sommaren 2015 hur langare vid rondellen bjöd ut sina varor helt öppet till förbipasserande. Även då vittnade personal på förskolan Källan om problem och polisen sades visa ljumt intresse för att ingripa.
Nu har det alltså gått så långt att det krävs vakter för att föräldrar tryggt ska kunna hämta sina barn. Det väcker frågor kring hur det står till med polisens förmåga att värna medborgarnas trygghet i vardagen. Och andra sentida fall leder till liknande funderingar.
Inom loppet av en vecka har till exempel flera sprängdåd utförts i Landskrona. Polisen efterlyser information från allmänheten för att kunna gå vidare med fallen.
"Vi kan själva inte vara överallt", säger en lokal samordnare till tidningen.
I Oxie centrum störs invånare och verksamheter av ungdomsgäng som vandaliserar, hotar och stjäl. En lokalpolis bekräftar problemen, men menar att det är för "lätt att rikta blicken mot polisen när det är problem" och efterlyser ökat föräldraansvar.
Tendensen att skjuta över ansvar på medborgarna går igen och förefaller vara mer än ett skånskt fenomen.
I ett inslag i SVT nyligen framgick hur polisen i Eskilstuna menar att problemen i utsatta områden måste lösas av dem som bor där.
"Vi behöver ha uppgifter och folk som tar ställning och säger att de inte tolererar det här utan berättar som det ser ut", beklagade sig en polis.
Inte mycket till förståelse för att människor kan vara rädda för att ange kriminella i sin närmiljö.
Andra poliser tycks hellre skjuta budbärarna än medge att de har problem att göra sitt jobb.
Häromveckan kritiserade en chef för polisregion Väst medierna för att ge en för negativ bild av polisens arbete. Och i Sala blev en polis härförleden hotad av sin egen chef sedan hon i SVT riktat kritik mot den nya polisorganisationen.
Det är begripligt om många polisanställda känner sig frustrerade. Säkert jobbar den absoluta merparten av landets poliser hårt och målmedvetet mot kriminalitet. Men det går inte att blunda för tecknen på att brottsbekämpningen inte räcker till.
När knarkhandel pågår öppet på samma plats år efter år. När föräldrar inte kan hämta på förskolan utan att hotas av knarklangare. När företagare inte kan driva verksamhet utan att trakasseras. När kriminella gäng anses ha stor påverkan på lokalsamhället i ett femtiotal geografiska områden i landet.
Av allt att döma behöver polisens organisation styras upp och fördelningen av resurser ses över. Upprätthållandet av lag och ordning hör till statens allra mest grundläggande åtaganden gentemot medborgarna. Det är en uppgift som det aldrig får göras avkall på. Inte kring Malmös beryktade knarkrondell. Eller någon annanstans.
Gå till toppen