Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olof Åkerlund: Dags att plöja Platon i pocket

Platon, i skulptural form, utanför Atens akademi.Bild: Dimitri Messinis
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Platon (427–347 f Kr) betyder ”den bredaxlade” och det går knappast att tänka sig en bättre metafor för den tänkare på vars axlar idéhistorien står.
Platon är tillsammans med Aristoteles inte bara den mest inflytelserike filosofen i världshistorien, utan också en av de främsta författarna. Han skiftar ofta stil och stilnivå, rör sig enkelt från samtal till poesi och från parodi till ironi. Inte sällan är det hans läromästare och främste huvudperson, Sokrates, som kläcker ur sig kvickheter och djupsinniga filosofiska analyser om vartannat.
Att tolka dessa många rörelser från antik grekiska kräver sin översättare och i Sverige heter han Jan Stolpe. Det är en ynnest att ha en enskild person som Platons moderna representant – i Danmark har ett tjugotal personer anlitats för samma jobb.
2009 var Stolpe klar med det tioåriga arbetet och nu ger Atlantis ut översättningarna som pocket. I ”Skrifter – bok 1” återfinns de tidiga sokratiska dialogerna. Långt ifrån alla tillhör Platons tyngsta verk, men här finns en litterär pärla som ”Gästabudet” som tillsammans med ”Sokrates försvarstal” bildar ett fantastiskt porträtt av den trubbnäste mannen på Atens agora.
Att läsa Platon ökar förståelsen för historien, kulturen och det egna livet. Inte för att man alltid håller med, utan ofta på grund av att man inte gör det. Skälen att inte läsa honom har efter knappt 2 500 år visat sig vara obefintliga.
___________
• "Det närmaste jag i verkligheten har kommit min föreställning om agora är nog Kalitemplet i Calcutta, eller möjligen basaren i Peshawar". Läs en intervju med Jan Stolpe om att översätta Platon.
• "Det enda jag vet är att jag inte vet någonting". Läs en intervju med Sokrates, direkt från agora.
Gå till toppen